Zrenjanin- Pokrajinski sekretar za zdravstvo Doc. dr Zoran Gojković posetio je danas Zrenjanin i sastao se sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem, njegovim zamenikom Sašom Santovcem i članom Gradskog veća Miletom Kovačevićem, kao i sa čelnicima svih zdravstvenih ustanova u našem gradu.

Sastanku, održanom u Opštoj bolnici “Dr Đorđe Joanović”, prethodila je poseta Zavodu za javno zdravlje Zrenjanin i Specijalnoj bolnici za plućne bolesti “Dr Vasa Savić“, gde je pokrajinski sekretar razgovarao s rukovodiocima, v.d. direktora Zdravkom Ždrale i direktorkom Svetlanom Jovanović, o uslovima rada i potrebama u tim ustanovama.

– Današnja poseta Zrenjaninu i zajednički sastanak svih nas jasno ukazuje na politiku koja će se voditi u zdravstvu u narednom periodu, a to je politika sinergije, odnosno okupljanja svih ka jednom zajedničkom cilju – to je dobrobit i povećanje zdravstvene zaštite za sve građane Vojvodine i naravno, Srednjobanatskog okruga – rekao je sekretar Gojković.

Ukazao je da se u našoj bolnici godišnje obavi preko 280.000 pregleda, preko 18.000 pacijenata se hospitalizuje, što su kako je kazao, ogromne brojke, u ozbiljno problematičnom delu priče o zrenjaninskoj bolnici i njenom dugu.
– Nasleđeni dug zrenjaninske bolnice iznosi preko 600 miliona dinara, postoje različiti, kadrovski, organizacioni i strukturni problemi koje sadašnje rukovodstvo u saradnji sa pokrajinskim sekretarijatom i Republikom pokušava da reši. Ono što je tema današnjeg sastanka jeste i angio sala za lečenje kardiovaskularnih bolesnika, čime će se podići na izuzetan nivo zdravstvena zaštita ovog dela pokrajine, a ova bolnica biće nosilac lečenja u celom Banatu. Timovi lekara zrenjaninske bolnice već se skoro pet meseci nalaze na edukaciji, prvi tim završio je kompletnu obuku, dok je obuka drugog u toku – ukazao je Gojković.

Naveo je i nova ulaganja pokrajinske Vlade u sve zdravstvene ustanove u Zrenjaninu.
– Već danas dogovorili smo nabavku novog rendgen aparata za Plućnu bolnicu, jer, sa tugom i žaljenjem moram da kažem, da od 1978.godine u tu bolnicu nije ušao nijedan novi ozbiljniji aparat. Dogovoreno je i da se, u saradnji sa Gradom Zrenjaninom i stručnim službama bolnice, krene u realizaciju idejnih projekata za rekonstrukciju dela objekata koji nisu u sklopu nove zgrade i očekujem da ćemo uspeti da na jesen krenemo i u rekonstrukciju i adaptaciju starih objekata – rekao je pokrajinski sekretar.

Kako je kazao, u toku je konkurs tog sekretarijata kojim su opredeljena sredstva u iznosu od 180 miliona dinara, a značajan deo njih dobiće i ustanove u Zrenjaninu. Pored toga, biće uloženo 150 miliona u angiološke sale i svakodnevno ulaganje za popravku aparata i servis, ali i za podizanje kvaliteta zdravstvene zaštite u smislu prijema novih medicinskih radnika.

Gradonačelnik Čedomir Janjić izrazio je zadovoljstvo zbog današnjeg susreta, istakavši da je ovakav vid saradnje novost i za njega.
– Do sada nismo imali ovakve zajedničke sastanke sa pokrajinskom administracijom, danas smo za jednim stolom bili svi i sigurno da smo dosta dobrih rešenja dogovorili, a pre svega onih od kojih će korist imati naši građani i pacijenti, bez obzira jesu li iz grada ili udaljenijih mesta – rekao je on, ukazavši da će Grad nastaviti dobru saradnju sa bolnicom, što će rezultirati realizacijom nekoliko zajedničkih projekata.

I v.d.direktora Opšte bolnice, Jovan Sekulić kazao je da je izuzetno zadovoljan ovom afirmativnom posetom i interaktivnim sastankom.
– Ovde postoje velika volja, napor i trud da dođemo do zajedničkog cilja. Siguran sam da ćemo u nastavku ovakve saradnje ispuniti sve ciljeve i očekivanja naših građana – rekao je Sekulić, navodeći da su gorući problemi oni koji se odnose na nedostatak kadra, objekte i opremu.

Sastanku su prisustvovali i član gradskog veća za zdravstvo Mile Kovačević, Ozrenko Veselinović iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje – filijala Zrenjanin, direktorke Specijalne bolnice za plućne bolesti “ Dr Vasa Savić” i Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Rusanda“, Svetlana Jovanović i Nada Naumović, direktor Doma Zdravlja Zrenjanin Miodrag Subić, v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin Zdravko Ždrale i direktor Apotekarske ustanove Zrenjanin Milan Miljuš.

 

 

Izvor: Grad Zrenjanin