Privredni sud u Beogradu doneo je rešenje o pokretanju stečaja nad zrenjaninskim preduzećem za proizvodnju radijatora i kotlova Radijator.

Kako se u rešenju navodi, stečaj je usvojen na predlog firme VVV iz Zrenjanina čija potraživanja iznose skoro 70 miliona dinara.

Privredni sud je novembra prošle godine pokrenuo prethodni stečajni postupak Radijatora, a krajem januara ove godine isti sud utvrdio je da je dužnik kroz Unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR) pokušao da prevaziđe finansijske probleme.

Taj plan nisu izglasali poverioci, a utvrđeno je i da je većina imovine Radijatora pod hipotekom i da su obaveze veće od imovine.

U rešenju o pokretanju stečaja navodi se i da je uvidom u izvod sa sajta Narodne banke krajem oktobra prošle godine sud utvrdio da je račun tog preduzeća u blokadi 1.070 dana u iznosu od 675,2 miliona dinara.

Preduzeće Radijator od 1932. godine posluje u Zrenjaninu, privatizovano je 2000. godine, a od 2007. njegov većinski vlasnik je konzorcijum iz Hrvatske sa udelom od 50,62 odsto.

Osnovna delatnost te firme sa sedištem u Beogradu je proizvodnja radijatora i kotlova za centralno grejanje. U pogonima u Zrenjaninu radilo je oko 400 radnika kojima je pred novogodišnje praznike isplaćeno po 5.000 dinara od oktobarske zarade i poručeno da ne dolaze na posao, a proizvodnja u fabrici obustavljena jer je zbog duga od blizu 600 miliona dinara isključena struja.

Radijator je još jedan u nizu nekada uspešnih zrenjaninskih preduzeća koja su otišla u stečaj.

 

Izvor: BETA