U narednom periodu u bioskopu Kulturnog centra Zrenjanina prikazuju se tri filmska ostvarenja, dokumentarni film „Pisanje vatrom“ i igrani film „Prekovremeni rad“, sa filmskog festivala „Slobodna zona“, projekcija prvog filma je u četvrtak 6. a drugog u četvrtak 13. aprila u 20 časova. Ulaz je slobodan.

U okviru matinea u nedelju, 9. aprila u 11 časova na programu je animirani dečji film „Supe Mario Braća film“. Cena ulaznice, za ovu projekciju je 250 dinara.

 

 

17. TURNEJA FILMSKOG FESTIVALA „SLOBODNA ZONA“

April 2023.

Četvrtkom u 20 časova

 

U okviru ovogodišnje sedamnaeste turneje filmskog festivala „Slobodna zona“ u Kulturnom centru Zrenjanina u toku aprila prikazuju se tri igrana i jedan dokumentarni film. Turneja donosi najnovije filmove koji su bili izuzetno zapaženi na globalnoj angažovanoj filmskoj sceni. Pažljivom selekcijom tima festivala prikazaće se filmovi koji su osvajali najveće nagrade i/ili pokazali izuzetan potencijal kod publike i kritike od Berlina do Kana i drugih velikih svetskih filmskih manifestacija. U četvrtak, 6. aprila na programu je dokumentarni film «Pisanje vatrom» a u četvrtak, 13. Aprila francuski igrani film «Prekovremeni rad». Projekcije počinju u 20 časova. Ulaz je slobodan.

 

Četvrtak, 6. april

Dokumentarni film „Pisanje vatrom“

Režija: Sušmit Goš, Rintu Tomas (Indija).

Film u trajanju od 92′

Snažan dokumentarni film o novinarkama u Khabar Lahariji, jedinoj indijskoj novinskoj organizaciji koju vode isključivo žene.

Žene Khabar Laharije, sve iz kaste Dalita („nedodirljivih“), spremaju se da pokrenu digitalno izdanje novina, iako mnoge nemaju struju kod kuće. Naoružane pametnim telefonima, glavna reporterka Mira i njen tim istraživačkih novinarki suočavaju se sa nekim od najvećih problema Indije – razotkrivanjem nemilosrdne diskriminacije žena i davanjem glasova potčinjenima u represivnom kastinskom sistemu. „Pisanje vatrom“ beleži njihovu zadivljujuću odlučnost dok se međusobno osnažuju i pozivaju na odgovornost one koji su odgovorni za nepravdu. Film je savršeno predstavio kastni sistem u Indiji, star milenijumima, tradiciju, seksualno nasilje nad ženama i korupciju.

PISANJE VATROM

 

 

Četvrtak, 13. april

Igrani film „Prekovremeni rad“

Režija: Erik Gravel (Francuska)

Film u trajanju od 88′

Džuli zatičemo u luksuznom hotelu u Parizu, gde kao glavna sobarica užurbano i pedantno sređuje apartmane u kojima noć košta verovatno više nego što ona zarađuje održavajući ih besprekornim. Film čiju režiju potpisuje Erik Gravel smešta Džuli upravo u trenutak nacionalnog štrajka javnih prevoznika i razgovora za posao u struci na koji je upravo pozvana. Počinje njena trka s vremenom, i tu leži ceo zaplet: kao u odličnim akcionim filmovima, ova drama je nabijena tempom koji potcrtava sve one paradoksalne situacije u kojima se svaka osoba može naći – kako obezbediti sebi nešto ako konstatno moramo da ostajemo u zoni komfora da bismo uspeli da preživimo?

PREKOVREMENI RAD

 

 

FILMSKI MATINE

Nedelja, 9. april – 11 časova

„Super Mario Braća film“

U nedelju, 9. aprila u 11 časova prikazuje se animirano ostvarenje „Super Mario Braća film“. Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od 250 dinara.

 

„Po prvi put, kultni brendovi industrije zabave Iluminejšn i Nintendo, udružili su snage kako bi stvorili SUPER MARIO BRAĆA FILM, novu avanturu na velikom platnu, u kojoj su glasove pozajmili neki od najistaknutijih vodoinstalatera u protekle četiri decenije.

Inspirisan svetom Nintendove Mario igrice, film poziva publiku u živopisan, uzbudljiv novi univerzum, kakav do sada nije stvoren, kako bi doživeli posebno bioskopsko iskustvo, puno akcije i komičnih scena. Dok rade ispod zemlje, kako bi popravili vodovodne cevi, vodoinstalateri iz Bruklina, Mario (Kris Prat/Đorđe Stojković) i njegov brat Luiđi (Čarli Dej/Đorđe Viktor Vlajić) kroz misteriozne cevi dolaze u magični svet. Ali pošto se razdvajaju, Mario kreće na epsko putovanje, u potragu za Luiđijem. Uz pomoć stanovnika Kraljevstva pečuraka Touda (Kigan Majkl Kej/Lako Nikolić) i treninga koje mu vodi odlučna vladarka Kraljevstva, Princeza Pič (Anja Tejlor-Džoj/ Marina Kaucki), Mario dobija sopstvenu moć.“

– Reditelji filma su Aron Horvat i Majkl Jelenic, koji su zajedno radili na filmovima Teen Titans Go!, To the Movies, a scenarista je Metju Fogel (Lego film 2, Malci 2 – Gruov početak). Glasove likovima u originalnoj verziji filma pozajmili su Kris Prat (Mario), Anja Tejlor-Džoj, Čarli Dej, Džek Blek, Kigan Majkl Kej, Set Rogen, Fred Armisen, Kevin Majkl Ričardson i Sebastijan Maniskalko.

 

Trejler: https://youtu.be/tR-LPZdK8T8