Zrenjanin- U Gradskoj kući gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić u subotu, 11. marta, priredio je prijem za  predstavnike više opština i gradova iz Republike Srpske u okviru manifestacije “Sijelo Hercegovaca”, nakon kojeg je u sali Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, održana je svečana akademija “Pozdrav Hercegovini, a iz Banata”, uz učešće predsednika Matice Srpske dr Dragana Stanića, pesnika Matije Bećkovića, Đorđa Sladoja, Blagoja Bakovića, Milana Micića, književnika sa Kosova Petra Sarića, hora “Sveti Serafim Sarovski” i drugih. 

 

 

-Posle I i  II Svetskog rata bile su seobe kada su hercegovci stigli u  ovu ravnicu, mada su te seobe bile i ranije za vreme Čarnojevića. Vojvodina je bila zvezda prema kojoj su oni išli, u kojoj su se ovde mnogi rodili, ali i preporodili i sebe i ovu zemlju. Bez Vojvodinene nebi bilo srpske kulture , oni su došli u zavučaj Stevana Sremaca, Jovana Jovanovića Zmaja, Miloša Crnjanskog, teško je pobrojati sve koji pripadaju tom sazvežđu.  Oni su doneli istočno – hercegovački govor koji je naš književni jezik i ovde nastavili ono što su učili naši preci. Nisu zaboravili ona mesta od dakle su došli, odakle su donosili ono kamenje koje se ovde teško moglo održati , a opet su se sjedinile našpe pokrajne i do dana današnjega održavaju ove divne susrete gde se neguje čista srpska reč- istakao je Matija Bećković.

 

-Veliko mi je zadovoljstvo što je sastanak i druženje predstavnika lokalnih samouprava istočnog dela Republike Srpske organizovano baš u našem gradu. Veoma je važno sastajati se sa predstavnicima lokalnih samouprava, kako bi se razmenile informacije i na taj način prepoznamo  zajedničke interese, kako bi eventualno mogli zajednički da nastupamo na nekom od međunarodnih sajmova. Dogovaramo se i oko ekskurzija, gde će naši učenici obilaziti Republiku Srpsku, ali i njihovi đaci boraviti u poseti našem gradu- rekao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.
-Veliki je značaj što smo danas posetili Zrenjanin jer nam je cilj uspostavljanje saradnje koja će različitim aktivnostima u budućem vremenu osnažiti saradnju između Ljubinja i Zrenjanina- istakao je načelnik opštine Ljubinje Darko Krunić.