Zrenjanin- Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u opsežnoj akciji sprovednoj u više gradova Srbije usmerenoj na sprečavanju i suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije, posebno vezano za zloupotrebe u državnim organima, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i poreskom policijom uhapsili su 53 osobe i podneli krivične prijave u redovnom postupku protiv 25 lica.

Akcija je sprovedena u Zrenjaninu, Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Somboru, Kikindi, Jagodini, Kragujevcu, Zaječaru, Nišu, Leskovcu i Pirotu, a osumnjičeni se terete da su, od 2005. godine do danas, izvršili više krivičnih dela kojima su budžetima Republike Srbije, autonomne pokrajine Vojvodine, lokalnih samouprava u Jagodini i Lebanu i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima naneli štetu od 1.038.134.358,07 dinara, odnosno oko 10 miliona evra.

Uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivična dela pranje novca, poreska utaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba službenog položaja, pronevera, prevara, trgovina uticajem, primanje mita i falsifikovanje službene isprave.

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni izvršenjem krivičnih dela naneli štetu budžetu Republike Srbije, budžetima grada Jagodine i opštine Lebane, Fondu za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodina, Pokrajinskom sekretarijatu za nauku i tehnološki razvoj Vojvodine, javnim preduzećima i više pravnih i fizičkih lica.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zrenjaninu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su sedam osumnjičenih za malverzacije prilikom realizacije projekta sanacija i proširenje puta u opštini Žitište na relaciji Banatski dvor – Torda u periodu od 2010. do 2012. godine.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica uhapšeni su bivše odgovorno lice JKP “Razvoj“ Žitište D.K. (1970), bivše odgovorno lice JKP “Put“ iz Novog Sada D.V. (1959), bivše odgovorno lice JKP “Put“ iz Novog Sada P.R. (1970), odgovorno lice “Kum“ DOO iz Kikinde Z.J. (1961), odgovorni izvođač radova, angažovan od strane “Kum“ DOO iz Kikinde D.S. (1955), odgovorni izvođač radova, angažovan od strane JKP “Put“ iz Novog Sada I. P. (1966) i nadzorni organ angažovan od strane JKP “Razvoj“ iz Žitišta P.D. (1954).

Postoje osnovi sumnje da je osumnjičeni, u periodu od početka 2008. godine do aprila 2012. godine, prilikom realizacije projekta sanacija i proširenje puta u opštini Žitište na relaciji Banatski dvor – Torda, suprotno odredbama tadašnjeg Zakona o javnim nabavkama, posao koji je bio poveren izvođaču radova JKP “Razvoj“ iz Žitišta, ustupio podizvođačima JKP “Put“ iz Novog Sada, a potom “Kum“ DOO iz Kikinde.

Pomenute radove, kako se sumnja, na kraju je izvodilo privredno društvo “Transbis komerc“ DOO iz Zrenjanina i za njih naplatilo 225.598.726,26 dinara, dok je za iste radove od Fonda za kapitalna ulaganja naplaćen iznos od 282.886.396,24 dinara.

Razliku od 57.006.072 dinara, protivpravno su prisvojila privredna društva “Kum“ DOO iz Kikinde i JKP “Put“ iz Novog Sada.