Zrenjanin- U osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin“ danas je održana manifestacija puštanja zmajeva sa porukama mira i želja “Talking Kites Around the World”. Manifestaciji su prisustvovali ambasador Poljske u Srbiji Tomaš Njegođiš, zamenica ambasadora Izraela u Srbiji Dženi Sedov, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, kao i zamenik pokrajinskog sekretara za sport i omladinu Ljubomir Stanisavljev.

Škola “Žarko Zrenjanin” jedina je u Srbiji koja se pridružila ovom globalnom projektu koji se  realizuje kao deo aktivnosti Kluba UN, čiji je škola član.  Učenici škole priredili su prigodan kulturno-umetnički program, uz nastup hora i folklornog ansambla.

 

– Prvi korak naše saradnje bio bi pronalaženje nekog grada iz  Poljske koji bi direktno mogao da sarađuje sa Zrenjaninom. Pronaći ćemo i investitore koji će moći da ovde započnu svoju delatnost. Bitna nam je i “nadogradnja znanja”, znanja o Poljskoj u Srbiji, i o Srbiji u Poljskoj i želimo i na tom polju da sarađujemo”-rekao je ambasador Tomaš Njegođiš.

 

Drago mi je što se prvi put ova manifestacija organizuje u Srbiji i mi smo, kao predstavnici ambasade Izraela, došli ovde da podržimo ovaj projekat koji stavlja u fokus decu i to je jedan u nizu projekata kulture koji podržavamo- istakla je zamenica ambasadora Izraela Dženi Sedov i podsetila na istorijat manifestacije “Zmajevi koji pričaju širom sveta“, koja je pokrenuta upravo u toj zemlji, u znak sećanja na Januša Korčaka, poljskog lekara, pedagoga i dečjeg pisca jevrejskog porekla, nastradalog u logoru Treblinka, 1942. godine.

 

-Čast mi je što danas prisustvujem ovom programu u školi “Žarko Zrenjanin”. Više od 30 hiljada škola u 140 zemalja na sličan način danas se uključuje u manifestaciju i mislim da je ovo dobar poziv i za druge škole u Srbiji da se priključe- istakao je  Ljubomir Stanisavljev.

“Razlog posete je veoma interesantan, mnogo dece, uvek lepa slika iz Zrenjanina i drago mi je što je Osnovna škola “Žarko Zrenjanin” prva škola ne samo u našem gradu, već i u Srbiji, koja na ovakav način obeležava ovaj dan i organizuje ovakvu manifestaciju. Naravno, iskoristio sam priliku koju imam uvek kada sam u mogućnosti da razgovaram s ambasadorima bilo koje zemlje, da prezentujem Zrenjanin, pre svega kao dobro mesto za investiranje i dogovorili smo nekoliko narednih koraka saradnje, dolazak poljskih privrednika u naš grad, upoznavanje s našim industrijskim zonama, a razgovarali smo i o mogućnosti razmene kulturnih programa”, ocenio je današnji sastanak s ambasadorom Poljske gradonačelnik Čedomir Janjić.