Zrenjanin- Na Trgu slobode danas  se u znak podrške osobama sa Daunovim sindromom veliki broj  građana pridružio učenicima i osoblju Osnovne i srednje škole “9. maj” u šetnji centrom grada .

 

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006.godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan jer je u osnovi te bolesti prisutnost 3 hromozoma umesto 2 hromozoma, na 21 hromozomskom paru.

 

 

– Danas po treći put zaredom šetamo gradom i obeležavamo Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom. Suština je da budemo vidljivi i da budemo zajedno sa našim sugrađanima, a ne pored njih. Dokle god smo iza zatvorenih vrata, nismo vidljivi – rekla je direktorica škole “9. maj”  Snežana Oluški Vlačić.

Obeležavanju današnjeg dana pomogle su kompanija „Imsaplet“ koja je darivala određenu količinu čarapa, kao i  zrenjaninska kompanija Gomex koja je darivala balone.

-Kompanija Gomex pokazuje solidarnost i podršku ovim mladim ljudima. Ono što dobro imati u vidu je da Daunov sindrom nije bolest već genetski poremećaj i zaista tretirati osobe kao bolesne osobe je potpuno pogrešno. Kompanija Gomex ima dugogodišnju uspešnu saradnju sa osnovnom i srednjom školom „9. maj“ i udruženjem „Naša priča“  koji su i nosioci današnjeg događaja. Mi  smo se priključili kao prijatelji, partneri, ali i kao društveno odgovorna komapanija u obeležavanju  Svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom- istakao je  Nedeljko Golušin, marketing menadžer kompanije GOMEX.