Zrenjanin- Tradicionalna manifestacija „Majski kotlić“ koju organizuje Osnovna i srednja škola „9.maj“ iz Zrenjanina, održana je šestu godinu za redom u dnevnom centru „Naša priča“ na kojoj je zračila izuzetno pozitivna energija svih prisutnih.

Gosti na današnjem druženju sa decom sa posebnim potrebama ovaj put bili su učenici Ekonomske škole – smera kuvarstvo, tim Sportskog saveza Grada Zrenjanina, predstavnici Gradske uprave i rok grupa Neverne bebe.

-Želeći da damo notu humanosti našim svakodnevnim aktivnostima  uključili smo se u aktivnost škole „9.maj“,  odnosno Dnevnog centra „Naša priča“ i kuvanju majskog kotlića. Danas sam u timu Sportskog saveza Grada Zrenjanina i branimo titulu prošlogodišnje najuspešnije ekipe. Rezultat nije u prvom planu, već da promovišemo potencijale i mogućnosti osoba sa smetnjama u razvoju, da ukažemo javnosti na potrebu prevazilaženja barijera koja šira javnost ima prema ovoj populaciji, da pokažemo da smo jedno složno društvo  u kojem nema diskriminacije i da promovišemo ono što je najbolje za našu lokalnu zajednicu – rekao je Simo Salapura pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

 

 
  Mladi korisnici dnevnog centra „Naša priča“ odigrali su dirljivu koreografiju uz pesmu „Priča o nama“  grupe Neverne bebe, čiji su se članovi pridružili njihovom izvođenju.

 

-Veliko mi je zadovoljstvo, ali ne kurtuazno, nego suštinski što delim ovaj dan sa ovom divnom decom i sa ovim divnim ljudima. Proces inkluzije je jedan od najbitnijih procesa koji postoji kao ideja humanog društva. Ako se bavimo humanim društvom onda treba da budemo tu i treba sa njima da podelimo sve ono što je njihova potreba i što može da pomogne da oni ovaj dan nose negde u svom srcu. Sama činjenica da su napravili koreografiju za našu pesmu „Priča o nama“ je toliko inspiratina za nas, toliko nam daju novu motivaciju da sve to što radimo ima nekog posebnog smisla. Oni daju nešto  specifično što je za ogromno poštovanje. Danas se osećam posebno, srećno, kao boja ovog lepog dana nekako sve ide u dobrom smeru, optimista sam za život, optimista sam za neke buduće dane i poželeo bih svim ovim ljudima sve najbolje- rekao je Milan Đurđević, klavijaturista grupe Neverne bebe.

 

 

– „Majski kotlić“ je tradicionalna manifestacija naše škole, koji održavamo šestu godinu za redom. Ovoga puta tri ekipe takmičile su se u kuvanju pasulja. Danas je poseban dan za decu, raduju se gostima, rado ih dočekuju, a mi svi uživamo sa njima- istakla je Danijela Vujović, diplomirani defektolog Osnovne i srednje škole „9.maj“.

 

 

 

 

Ove godine takmičile su se tri ekipe u kuvanju pasulja. Tročlani žiri odabrao je najbolju ekipu, prvo mesto osvojila je ekipa škole „9. maj“,  drugo mesto pripalo je ekipi Ekonomske škole, dok je treće mesto zauzela ekipa Sportskog saveza Grada Zrenjanina.