Zrenjanin- Sinoć je u koncept baru Kafemat upriličeno veče fotografije u okviru koje je gostovao Miroslav Predojević iz Foto saveza Srbije, Milorad Đokić autor dokumentarnog filma „Umetnik iz senke“ i Jovan Njegović Drndak predavač u Zrenjaninskoj školi fotografije.

Jovan Njegović  Drndak dodelio je sertifikate polaznicima Zrenjaninske škole fotografije koji su uspešno završili ciklus obuke.

-Grad Zrenjanin ima jako kvalitetne fotografe i ovaj grad zaslužuje da ima nešto što će da privuče fotografe i da fotografiji da  mesto koje joj pripada. S obzirom da Grad Zrenjanin ima očuvan jedan od prvih ateljea, ideja nam je da to jednog dana bude muzej. Suština je da imamo fotografiju koja će ostati kao trajna vrednost- rekao je Jovan Njegović Drndak.

 

Milorad Đokić reditelj i producent filma “Umetnik iz senke” upoznao je posetioce sa tokom nastanka filma i njegovim akterima.

-Za večeras smo spremili poseban osvrt na Voju Mitrovića kao jednog od naših najznačajnijih ljudi i kao jednog od najbitnijih sudeonika vrhunske crno-bele fotografije u dvadesetom veku. U filmu o Voji Mitroviću otkriva se malo poznata uloga ovog vrhunskog stručnjaka, koji je izradio skoro 60% fotografija  Anri-Kartje Bresona, i to u periodu kada kolekcionari počinju da prikupljaju potpisane primerke i stvaraju prestižno aukcijsko tržište istorijski i umetnički neprocenjivih autorskih fotografija i gotovo sve fotografije Jozefa Kudelke- istakao je Milorad Đokić.

U dugometražnom dokumentarnom filmu “Umetnik iz senke”, govore poznati fotografi Antoan Aguđan, Vladimir Marković, Milomir Kovačević i Tomislav Peternek i profesori Branimir Karanović i Nikola Šujica, uz ekskluzivno pojavljivanje legendarnog Jozefa Kudelke, jednog od najvećih živih fotografa crno-bele fotografije 20. veka, koji je samo zahvaljujući činjenici da se film bavi ličnošću Vojislava Mitrovića pristao da se pojavi pred kamerama.

“Umetnik iz senke” ispituje uvek aktuelan odnos tehnologije, zanata i umetničkog dela, nastojeći da uhvati “ono neizrecivo“ što izdvaja umetnički doprinos i zanatsku umešnost Voje Mitrovića od običnog tehničkog razvijanja fotografije. Čuveni portreti, reportažni i drugi snimci koje je Voja izradio sadrže u sebi tajnu vrhunske vizuelne i fotografske umetnosti.

Miroslav Predojević sekretar Foto saveza Srbije prisutnima je predstavio rad Foto saveza Srbije.

 

-Foto savez Srbije je jedan od najstarijih organizacija na našim prostorima, prošle godine proslavili smo 70. godina postojanja. Svake  godine Foto savez izdaje nekoliko publikacija koje i večeras publika ima priliku da vidi. U Beogradu 20. aprila otvaramo izložbu „Na tragu svetlosti“, to je godišnja izložba nagrađenih radova naših autora iz predhodne godine. U maju nas očekuje najznačajnija izložba, a to je Republička izložba fotografija koja će se ove godine održati u Paraćinu, neka sledeće godine to bude i u Zrenjaninu.  Nekada su veliki fotografski skupovi bili u Zrenjaninu – zašto onda tu praksu ne bi vratili ponovo- istakao je  Miroslav Predojević.

Foto: Alisa Junuzovic

Foto: Goran Mihajlov