Zrenjanin- Dan Vojske Srbije danas je svečano obeležen u kasarni “NH Svetozar Marković Toza“ u Zrenjaninu.

Svečanosti su prisustvovali oficiri, podoficiri, predstavnici pravoslavne i rimokatoličke crkve, članovi porodica poginulih pripadnika Vojske Srbije, civilna lica, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, pomoćnik Duško Radišić i Dragan Ćapin, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Oliver Mitrović.

 

Komandant za  razvoj banatske brigade pukovnik Živica Ognjanov pozdravio je prisutne goste, a minutom ćutanja odata je počast poginulim i umrlim pripadnicima Vojske Srbije.

  

– Vojska Srbije je od 2011. godine po prvi put u modernoj istoriji postala je profesionalna, ali ostala privržena tradiciji i vekovnom vojničkom iskustvu otvaranjem mogućnosti za služenje vojnog roka. Danas Vojska Srbije predstavlja stabilan i uređen sistem, sposoban da izvrši sve misije i zadatke. Zbog izraženog patriotizma i požrtvovanog rada svojih pripadnika spremna je da efikasno reaguje na sve izazove, rizike i pretnje po bezbednost naše zemlje. Sama organizacija vojske je  usklađena sa stepenom ugroženosti, resorsima, misijama, zadacima i međunarodnim standardima i njome su utvrđeni načela i funkcionalna i organozaciona struktura kao i samo komandovanje.Vojska je u proteklom periodu dala ne merljiv doprinos mirnom životu svih građana Srbije Čime je još jednom dokazala da otađbina na nju uvek može da računa- rekao je Živica Ognjanov.

  

Dodeljene su  nagrade pobednicima literarnog konkursa “Pismo vojniku“ i likovnog konkursa “Vojnik Vojske Srbije – moj vojnik“. Anastasija Vanja Romanov, učenica 6. razreda osnovne škole iz Tomaševca, predstavila je svoj rad posvećenom vojsci i vojnicima.

  

– U ime Grada Zrenjanina i u svoje lično ime, svim pripadnicima Vojske Srbije, zrenjaninskog Garnizona i Komande za razvoj banatske brigade, čestitam 23. april, Dan Vojske Srbije, sa željom da ga proslave u miru, i da tako bude i svih narednih godina. Pred nama je 23. april, Dan Vojske Srbije i ovaj današnji susret je još jedna prilika da istaknemo dobru saradnju između Garnizona i Grada Zrenjanina. Između dve proslave Dana vojske, između aprila prošle i ove godine, Zrenjanin je bio u centru mnogih značajnih aktivnosti, a  među njima svima nam je u svežem sećanju sjajna vojna parada za čiju smo organizaciju dobili sve pohvale – rekao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

Povodom Dana Vojske Srbije svečano su otvorene prostorije Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanin.

  

Pročitane i čestitke koje su pripadnicima Vojske Srbije uputili predsednik Republike, ministar odbrane, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, a pročitane su i naredbe o unapređenjima i pohvalama.