Jedanaesti etno festival „Banatska priča“ počeo je danas na platou i parkingu mesne zajednice Bagljaš  i predstavlja mesto okupljanja promotera tradicije i folklora Vojvodine.  Pored mesne zajednice „Veljko Vlahović“ organizator  festivala je i „Asocijacija za razvoj Bagljaša“,  a generalni sponzor je kompanija Gomex.

 

 

 

 

Program namenjen najmlađima počeo je u 10 časova na festivalskoj bini, a u 11 časova otvorena je  izložba ikona i slika iz kolekcije zrenjaninca Stevana Radišića.

 

Kao i proteklih godina, tako i ove nije izostalo tradicionalno takmičenje u kuvanju riblje čorbe i pilećeg paprikaša.

 

 

ŠTRUDLA ZA GINISA

Prvi put na licu mesta članice  Kola srpskih sestara iz Novog Miloševa  umesile su  štrudlu koja se pekla u plehu dimenzija 190 sa 110 santimetara i pokušale da se upišu u Ginisovu knjigu rekorda. Posetioci će moći da uživaju u najvećoj štrudli, a po prvi put  organizovano je i takmičenje u brzom jedenju štrudla.

 

 

Na mnogobrojnim štandovima predstavilo se više od 120 izlagača starih zanata i rukotvorina, a organizovane su i  radionice tkanja, izrade magneta…

 

 

Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić svečano je otvorio XI etno festival „Banatska priča“.

 

-Po jedanaesti put pričamo Banatsku priču, koja iz godinu u godinu ima sve veći broj izlagača i veću posećenost.  Današnja manifestacija daje zadatak svim mesnim zajednicama, a i gradu kako treba da se organizuju dobre manifestacije. Najveća blagodet etno festivala je to što su ovde prisutne sve mesne zajednice i što na licu mesta od građana čujemo šta je još potrebno da se uradi kako bi život naših sugrađana kako ovde na Bagljašu tako i na celoj teritorija grada Zrenjanina bio kvalitetniji i bolji- istakao je Duško Radišić.

 

Kompanija Gomex je sastavni deo Banatske priče već punih osam godina. Veliko nam je zadovoljstvo da ove, kao i prethodnih godina da budemo deo Banatske priče, jer iz godine u godinu ova priča raste- rekao je Nedeljko Golušin, marketing menadžer kompanije GOMEX i istakao da je jedan od strateških ciljeva GOMEX-a očuvanje etno nasleđa na teritoriji na kojoj posluje, dobra saradnja između organizatora Festivala i  kompanije Gomex i  da će sesaradnja nastaviti i u narednim godinama.

 

 

Cilj ove manifestacije je da se objedini tradicija celog Banata kako bi se svi običaji spojili na jednom mestu gde bi se sva ta udruženja predstavila – rekla je Marija Janković, sekretarka MZ „Veljko Vlahović“

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.