Zrenjanin- Polufinalno takmičenje/jedanaestog ciklusa kviza „Koliko se poznajemo“ biće održano u petak, 5. maja od 10 do 12 časova u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. U polufinalu takmiče se ekipe – Srednje škole „Sveti Sava“ iz Sombora, Poljoprivredne škole sa domom učenika iz Futoga, Srednje škole „22. oktobar“ iz Žablja i Gimnazije „Žarko Zrenjanin“ iz Vrbasa. Kviz je nastao u okviru projekta „Afirmacija multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini“.

U našem društvu je danas prisutan nizak nivo znanja o prošlosti i kulturi Vojvodine, uopšte, a naročito je prisutno neznanje o drugim nacionalnim zajednicama. Razlozi za ovakvo stanje su pre svega nedostatak ili nizak nivo edukacije stanovništva u ovom segmentu.

Polazeći od tvrdnje da je neznanje izvor svih predrasuda koje rezultiraju negativnim stavom i odbojnošću prema kulturnoj, jezičkoj, verskoj i drugoj različitosti, uočena je potreba da se alternativnim načinima mladima stvore uslovi za sticanje novih saznanja iz ove oblasti, naročito u onoj sferi koja nije pokrivena redovnim obrazovnim programom.

Kviz znanja učenika srednjih škola iz istorije nacionalnih zajednica Vojvodine „Koliko se poznajemo“, poslednjih deset godina realizuje Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice u saradnji sa mnogim ustanovama i organizacijama.

Kviz je deo projekta Pokrajinske vlade pod nazivom „Afirmacija multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini – mere za jačanje međusobnog poverenja kod mladih“ koji Sekretarijat realizuje od 2005. godine.

Cilj ove aktivnosti je edukacija stanovništva, pre svega mladih o zajedničkoj istoriji i kulturi različitih nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini, stvaranjem uslova za ovakvu edukaciju kroz masovno uključenje učenika srednjih škola.

Sekundarni ciljevi su stvaranje uslova za međusobne neposredne kontakte učesnika različite etničke pripadnosti, što doprinosi njihovom boljem međusobnom upoznavanju i razumevanju.

Ciljna grupa su mladi srednjoškolskog uzrasta iz Vojvodine. Mladi su u ovom uzrastu dovoljno zreli da shvate značaj ove akcije, a sa druge strane dovoljno radoznali i željni znanja.

U kvizu učestvuju dve grupe neposrednih učesnika: prva grupa su takmičari, tačnije četiri takmičara iz svake škole, dok drugu grupu predstavljaju organizovani navijači svake od škola – učesnika kviz takmičenja.

Učenici se za takmičenje pripremaju koristeći se publikacijom „Koliko se poznajemo“ u izdanju Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Ovogodišnje takmičenje je jedanaesto po redu i održaće se u više gradova u AP Vojvodini.

Sekretarijat je krajem meseca januara 2017. godine uputio Javni poziv svim školama za učešće u takmičenju i trenutno je u toku prijavljivanje škola, nakon čega će se znati tačan broj učesnika kviza kao i broj regionalnih centara u kojima će se takmičenje održati. Kako bi se pružila mogućnost što većem broju škola da učestvuje u takmičenjima, nije unapred definisan broj škola učesnika, već će se na osnovu prijava formirati krajnja lista. Važno je napomenuti da je redosled prijavljivanja osnovni kriterijum izbora učesnika takmičenja.

Najveća novina ovogodišnjeg takmičenja je svakako višejezičnost – tačnije mogućnost da škole u zavisnosti od jezika koji se koristi u nastavi, u kvizu čuju pitanja i daju odgovore na svom jeziku. Time se podstiče prijavljivanje škola u kojima se nastava održava na jezicima nacionalnih zajednica Vojvodine.

Realizacijom kviz takmičenja na jedan popularan način motivišu se mladi da učestvuju u nadmetanju o znanju iz prošlosti i kulturi Vojvodine. Bitni elementi potprojekta su masovnost učešća, što se postiže uključenjem velikog broja srednjih škola iz Vojvodine, kao i aktivno učešće medijskih kuća i izveštavanjem sa takmičenja.

Ilustracija navedenog je činjenica da je u deset ciklusa kviz takmičenja, od 2006. godine do danas, učestvovalo 561 ekipa sa 2.244 takmičara i više od 28.000 gledalaca – navijača škola koje su ekipe predstavljale.

Najmasovnija su bila takmičenja trećeg ciklusa kviza (2008. godina) u kojima je učestvovalo je učestvovalo 368 takmičara iz 92 srednje škole sa teritorije Vojvodine (83% ukupnog broja srednjih škola u Vojvodini), a svako od 40 kviz takmičenja je pratilo oko 200 navijača škola, što daje ukupan broj od oko 8000 gledalaca tokom trajanja takmičenja. Održana su 24 kvalifikaciona takmičenja u 12 mesta u Vojvodini i 16 u televizijskom studiju u Novom Sadu koja su potom emitovana na televizijskim programima.

Najvažnija ideja i očekivanje od samog početka realizacije kviza je nastojanje da projektne aktivnosti prerastu u dugoročni vaspitno-obrazovni proces a čija će realizacija biti u potpunosti poverena relevantnim subjektima u Vojvodini.