Zrenjanin- Pogledajte detaljan program Kulturnog centra Zrenjanina do kraja maja 2017. godine:
IZLOŽBA ATELjEA ZA UČENIKE

Izložba Ateljea za učenike biće otvorena je do 29. maja u malom holu Kulturnog centra Zrenjanina. Izložbu čine radovi nastali u Ateljeu. Omladinski projekat „Atelje za učenike“ sprovodila je neformalna grupa Modelari odeće iz Zrenjanina uz podršku Centra lokalne demokratije Subotica – Resurs centra u okviru programa „Mladi su zakon“. Projekat je finansiralo Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije. Projekat se realizovao se od 16. 2. do 15. 5. 2017.

Misija i cilj ove omladinske neformalne grupe su: širenje vršnjačkog aktivizma u neposrednom okruženju koje čine mladi ljudi u srednjoj školi HPTŠ „Uroš Predić“ – Zrenjanin i pokretanje niza aktivnosti koje podrazumevaju, uglavnom – umetničko-zanatske radionice, uređenje prostora, priredbe, izložbe, druženje i razgovore. Predviđeno je da se kroz takve aktivnosti povežu sa drugim udruženjima i neformalnim grupama, kao i sa mlađim i starijim učenicima u drugim školama, institucijama za stara i nemoćna lica, institucijama kulture, Klubovima roditelja i nastavnika i ostalim grupama sa kojima se može uspostaviti saradnja. U Ateljeu za učenike će se obezbediti dostupan, besplatan, slobodan i bezbedan prostor za boravak i rad ovih organizovanih grupa.

PUTUJUĆI BIOSKOP 2017.
/OD 17. MAJA DO 7. JUNA 2017./

FILMSKI KARAVAN
„FILMOVI NA PUTU“

 

Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa Gete institutom u Srbiji (Goethe – Institut Serbien) organizuje filmski karavan pod nazivom – „Filmovi na putu“. Nekoliko odabranih, najznačajnijih i najboljih filmova u nemačkoj produkciji i koprodukciji naći se „na putovanju“ po brojnim gradovima Srbije i Bosne i Hercegovine, među kojima je i Zrenjanin. Ovaj filmski karavan nosi naziv: „Filmovi na putu“ a obuhvata filmove prikazane na Berlinalu i filmove ovenčane prestižnom nemačkom filmskom nagradom. Program je žanrovski raznovrstan, od urebesnih komedija, uzbudljivih biografija do drama. Do 7. juna svake srede i četvrtaka filmovi se emituju u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Projekcije su od 20 časova. Ulaz je besplatan. U nastavku pogledajte raspored projekcija i filmske sinopsise.
Putujući bioskop 2017.
Raspored projekcija
24. maj „Babai“,
25. maj „Država protiv Frica Bauera“,
31. maj „Hrabar poduhvat“,
1. jun Who am I
7. jun Fak ju Gete 1“
„Babai“ – R. Visar Morina (Nemačka / Kosovo / Makedonija / Francuska 2015, 104 min. – na albanskom, nemačkom – u originalu sa nemačkim i srpskim titlovima)

Uloge: Val Maloku, Astrit Kabaši, Adriana Matoši, Dževdet Jašari…

Na Filmskom festivalu u Minhenu 2015, u kategoriji Novi nemački film (Neues Deutsches Kino), drama o izbeglicama Visara Morine „Babai“ je odnela tri od četiri najznačajnije nagrade za talente: za režiju, scenario i uloge oca i sina.

Desetogodišnji Nori i njegov otac Gezim zajedno prodaju cigarete na ulicama predratnog Kosova 90-ih. O Norijevoj majci Gezim ne želi da govori. Beg od prošlosti spada u očevu snagu. On želi da pobegne sa Kosova, ali bez Norija. Međutim, sin se suprotstavlja i pokušava svim sredstvima da ga spreči u tom naumu. Dolazi do nesreće. Prestravljeni otac odnosi Norija u bolnicu. Po Norijevom izlasku iz bolnice njegov otac potajno odlazi. Pun besa i odlučnosti Nori ga prati na opasnom putu i zaista ga ponovo nalazi u Nemačkoj. Dečijom konsekventnošću ga suočava sa njegovim nedelom koje ne može da mu oprosti.

Zaleđena stvarnost na Kosovu i u Albaniji, beg u navodno bolju budućnost – realnost u filmu punom tihih osećanja i snažne čežnje.
Država protiv Frica Bauera“ – R. Lars Kraume (Nemačka, 2015, 105 min, na nemačkom, engleskom, jidišu sa srpskim titlovima)

Uloge: Burghart Klausner, Ronald Cerfeld, Sebastijan Blomberg…

Nemačka filmska nagrada 2016. za najbolji igrani film, najbolji scenario (Lars Kraume), najbolju režiju (Lars Kraume), najbolju mušku sporednu ulogu (Ronald Cerfeld), najbolju scenografiju (Kora Prac), najbolju kostimografiju (Ester Valc).

Nemačka, 1957. I dok mlada Savezna republika želi da ostavi za sobom vreme nacional-socijalizma, jedan čovek se neumorno bori za to da počinioce izvede pred sud u sopstvenoj zemlji: 12 godina po završetku rata beskompromisni Vrhovni državni tužilac Fric Bauer dobija obaveštenje o tome gde se navodno krije Adolf Ajhman, nekadašnji glavni zapovednik SS-a. Zajedno sa mladim državnim tužiocem Karlom Angermanom, Bauer počinje sa istraživanjem pozadine. Međutim, dolazi do formiranja otpora iz najviših krugova. Počinje naizgled bezizgledna borba protiv nevidljivih protivnika, međutim, Bauer i Angerman ne odustaju, znajući da će potera za Ajhmanom i poslovno i privatno od njih zahtevati sve.

Realnost 50-ih u fascinantnoj filmskoj biografiji sa nemačkim zvezdama: Bez lične borbe Frica Bauera protiv svih otpora u mladoj Saveznoj Republici Nemačkoj ne bi bilo procesa povodom Aušvica. . .

„Hrabar poduhvat“ – (Nemačka, 2014, 95 min, na nemačkom sa srpskim titlovima)
Režija: Kristijan Cibert
Scenario: Ariane Šreder, Kristijan Cibert
Uloge: Florijan David Fic, Julija Košic, Jirgen Fogel…
Nagrade: Nemačka institucija za ocenjivanje filmova i medija dodelila je ovom filmu predikat „naročito vredan“.

Svake godine Hanes, njegova žena Kiki, prijateljski par Dominik i Marajke kao i ženskaroš Mihael preduzimaju biciklističku turu. Cilj je uvek neki drugi i svaki put ga određuje jedan od članova grupe. Ove godine je red na Hanesa koji je izabrao Belgiju, što kod ostalih biciklista i nije baš izazvalo oduševljenje. Međutim, tek posle nekog vremena on im je otkrio pravi razlog njegovog izbora: zbog neizlečive nervne bolesti i liberalnih zakona po pitanju eutanazije u susednoj zemlji, on želi da ovu biciklističku turu pretvori u njegovo poslednje putovanje. Prijatelji su šokirani, ali ne mogu da preglasaju Hanesa. Grupa kreće na put – i saznaje mnogo toga o vrednosti života …
Who Am I – Nijedan sistem nije siguran – (Nemačka, 2014, 106 min, na nemačkom sa srpskim titlovima)

Režija: Baran bo Odar
Scenario: Baran bo Odar, Jantje Frize
Uloge: Tom Šiling, Eljas M’Barek, Votan Vilke Mering…
Auszeichnungen: Nemačka filmska nagrada 2015 za najbolju montažu i scenografiju

Za svoju okolinu stidljivi Benjamin je niko i ništa, zbog čega se često povlači u dubine interneta. Tamo on može da bude šta god želi i niko ne zna ko se krije iza njegovog pseudonima. Digitalni maskenbal Benjaminu ne pada teško, on je vrhunski haker. U harizmatičnom Maksu on nalazi istomišljenika. Zajedno sa temperamentnim Stefanom i paranoidnim Paulom osnivaju hakersku grupu „CLAY“ (skraćenica za „Clowns Laughing@You“). U međuvremenu se u realnom životu jedna žena, atraktivna Mari, interesuje za Benjamina, tako da se on po prvi put oseća važnim. Međutim, hakerska zabava se iznenada pretvara u zbilju onog trenutka kada Savezna kriminalistička služba (BKA) i Europol pokreću istražne radnje protiv CLAY-a. U samom vrhu: stručnjakinja za sajber kriminal Hana Lindberg …
„Fak ju Gete“ – (Nemačka, 2013, 113 min, na nemačkom sa srpskim titlovima)

Režija: Bora Dagtekin
Scenario: Bora Dagtekin
Uloge: Elijas M’Barek, Karoline Herfurt, Katja Riman…

Posle 13 meseci zatvora prevarant Zeki Miler traga za svojim plenom iz poslednjeg pljačkaškog pohoda i javlja se na konkurs kao domar škole, ispod čije sportske sale leži zakopan novac. Međutim, Zeki dobija mesto kao nastavnik na zameni; prinuđen je da se maltretira sa naivnom referentkinjom i problematičnom decom koja čak ni ne znaju ispravno da napišu „Fuck you Goethe“. Tako ovaj mladić, a da nije ni hteo, započinje svoju pedagošku karijeru. Urnebesna farsa Bore Dagtekina je bio najuspešniji nemački film 2013. godine.
UTORAK, 23. MAJ
POSETA – ATELjE 212
PREDSTAVA – „MREŠĆENjE ŠARANA“

U utorak, 23. maja Kulturni centar organizuje posetu beogradskom Ateljeu 212 na predstavu – „Mrešćenje šarana“. Predstava je urađena u režiji Milana Neškovića a u njoj igraju: Svetozar Cvetković, Hristina Popović, Nenad Jezdić, Viktor Davić i dr. Polazak je u 16.30 ispred Kulturnog centra. Cena: 1500 dinara.

UTORAK, 23. MAJ
#TRIBINA
„EKOLOGIJA U SLUŽBI ENOLOGIJE“
Klub vina Zrenjanin u saradnji sa Kulturnim centrom u utorak, 23. maja organizuje javnu tribinu – „Ekologija u službi enologije“. U uvodnom delu tribine prikazaće se francuski dokumentarni film: „Nauka i vino – Novi savez“. Program počinje u 19 časova u maloj sali Kulturnog centra. #Film traje nepunih sat vremena i detaljno opisuje ključne probleme uzgoja vinove loze u cilju dobijanja vrhunskih vina, šta nauka danas može da pomogne u tome i koji su alternativni pravci. Dotiče se i kontraverzne Biodinamike i ostavlja otvoreno pitanje budućnosti – Da li je povratak prirodi moguć uz svu postojeću infrastrukturu savremenog društva? Da li vinska industrija ima sluha prema ekologiji ili je zarobljena u problemskom krugu marketinga? Krug se lagano zatvara, tržište sve više traži komponente netaknute prirode u proizvodu. #Nakon filma otvara se diskusija na ovu temu, gde se očekuje široko učešće prisutnih. „Klub vina“ će izneti niz interesantnih informacija. #Na skup su pozvana i udruženja organske proizvodnje i naravno sva udruženja vinogradara i vinara naše regije. # Moderatorka tribine je dr Milica Milovac.

UTORAK, 23. MAJ
POZORIŠNA PREDSTAVA „GOSPODIN POSLANIK“

Pozorišna komedija „Gospodin poslanik“ biće izvedena u utorak, 23. maja na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina sa početkom u 20 časova. Reč je o nastavku popularne komedije „Ljubavnici“. Komični lokovi u njoj obećavaju nezaboravno veče smeha. Teskt i režiju potpisuje – Rade Vukotić. Igraju: Marko Živić, Katarina Marković, Staša Radulović, Bojana Grabovac i Saša Joksimović. Cena ulaznice je 600 i 700 dinara.

 

 
PETAK, 26. MAJ
IZLOŽBA – „ART KVADRAT“

Međunarodna putujuća izložba „Art Kvadrat/Srbija 2017“ Art Centra iz Beograda biće otvorena u petak, 26. maja u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina u 19 časova. Izložba je putujećeg karaktera i u okviru nje biće predstavljeno 55 radova – 55 autora. Žiri je ove godine izabrao 55 radova koji će obići 15-ak gradova Srbije. Pored stvaralaca iz Srbije, svoje radove izložiće i autori iz Bosne, Izraela, Holandije, Hrvatske i Španije. #Svaka galerija/izložbeni prostor u kom će se izlagati radovi, organizuje glasanje posetilaca a pobednik će se proglasiti na kraju godine – onaj autor koji dobije sveukupno najviše glasova.

 

PETAK, 26. MAJ
PREDAVANjE

U Kulturnom centru Zrenjanina u petak, 26. maja u maloj sali sa početkom u 19 časova biće održano predavanje na temu – „Značaj verovanja za zdravlje“. Predavač je Prim. dr med. Boro M. Vujasin. Ulaz je slobodan.
PETAK, 26. MAJ
DOKUMENTARNI FILM „ZAVEŠTANjE“

 

Dokumentarni film „Zaveštanje“ (88′) biće prikazan u petak, 26. maja u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Scenario i režija: Ivan Jović. Producenti: Terirem production, Cinnamon production. Projekcija počinje u 20 časova. Ulaz je slobodan.

“Zaveštanje”, dokumentarni film reditelja Ivana Jovića (publici poznatog po igranom ostvarenju “Isceljenje”) sastavljen od svedočanstava ljudi koji su preživeli genocid u Nezavisnoj državi Hrvatskoj u periodu od 1941. do 1945. godine. U okviru ovog kapitalnog projekta zabeleženo je 450 sati materijala i čak 94 intervjua po prilagođenim metodama fondacije Šoa, koju je osnovao poznati reditelj Stiven Spilberg i koja je uspela da na isti način snimi veliki broj svedočanstava Jevreja koji su prošli kroz pakao Holokausta. Dokumentarni film “Zaveštanje” sastoji se isključivo od emotivnih i katarzičnih svedočenja preživelih, bez korišćenja arhivskog materijala (fotografije, istorijski snimci) koji su uglavnom načinili zločinci, jer je to njihova, dehumanizovana vizura stradalih. Po ovome, film je blizak najznačajnijem filmu o Holokaustu: višečasovnom ostvarenju Kloda Lancmana “Šoa”. Autora ovog filma pre svega interesuju intimne ispovesti preživelih, ekspresija i empatija, a manje iznošenje istorijskih činjenica o zbivanjima. U filmu nema naratora koji objektivizuje istorijske događaje, već priču isključivo iznose neposredni svedoci. Materijal za film je sniman u periodu od 2012. i 2015. godine u Srbiji i Republici Srpskoj. Preživeli govore o svom životu pre, tokom i posle Drugog svetskog rata, o stradanjima kojima su bili izloženi, ljudima koji su im pomagali, članovima porodice, i ponovnoj izgradnji života. Cilj autora je da, koristeći obiman materijal iz arhive projekta “Zaveštanje”, omogući da do novih generacija dopru glasovi onih koji nikada nisu imali prilike da ispričaju svoju priču. U filmu govore poslednji živi svedoci teških događaja iz Drugog svetskog rata, prenoseći utihnule glasove žrtava do našeg vremena. Kao što je jedan od svedoka rekao: „Hvala vam što ste mi omogućili da ovo ispričam, ne samo zbog sebe, već zbog svih onih koji su stradali i nikada nisu bili u mogućnosti da ispričaju svoju priču.” Zabeležena svedočanstva ispunjena su nataloženim iskustvom i mudrošću. Prema istraživanjima koja je obavljen u sklopu pripreme ovog filma, u sistemu nekoliko udruženja logoraša u Srbiji i Republici Srpskoj postoji evidencija o preživelima s tim što je taj broj verovatno veći jer mnogi preživeli nisu nikada registrovani u sistemu ovih udruženja. Budući da se radilo o biološki staroj populaciji (najstarija svedokinja je imala 103 godine), snimanje relevantnog broja svedočanstava predstavljalo je stalnu trku sa vremenom. Ambicija je da ovaj film, pored izuzetnog dokumentarnog sadržaja i snažnog utiska postane i svojevrsni video-spomenik zaboravljenim žrtvama. Kultura sećanja, negovanje pamćenja jednog naroda na sopstvena stradanja i na sastradavanje sa drugim narodima, prema uverenju autora, predstavlja meru civilizovanosti jednog društva.

SUBOTA, 27. MAJ
STERIJINO POZORJE
– PREDSTAVA „TRI ZIME“
U subotu, 27. maja Kulturni centar organizuje posetu Sterijinom pozorju na predstavu Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba – „Tri zime“. Tekst: Tena Štivičić. Režija: Ivica Buljan. Polazak je u 16.30 ispred Kulturnog centra. Cena ulaznice je 1000 dinara.
SUBOTA, 27. MAJ
KONCERT HORA
ADOLF FREDRIKS FÖRÄLDRAKÖR

U okviru promotivnih koncerata Horskog festivala „Slobodan Bursać”, u subotu, 27. maja od 18 časova u Reformatskoj crkvi u Zrenjaninu gostuje hor iz Švedske – „AFFK – Adolf Fredriks Föräldrakör” (Stokholm, Švedska). To je mešoviti hor od približno 40 članova, koji čine roditelji srednjoškolske dece koja su pohađala čuvenu stokholmsku „Adolf Frederiks muzičku školu”. Repertoar hora čine svetovne i profane kompozicije. Ovo će ujedno biti poslednji promotivni koncert kao najava za četvrti Horski Festival «Slobodan Bursać» koji će se održati od 2. do 4. juna u Zrenjaninu. Organizatori koncerta su KulturKick Creative Productions i Kulturni centar Zrenjanina. Ulaz je slobodan.
UTORAK, 30. MAJ
U utorak, 30. maja u maloj sali Kulturnog centra sa početkom u 19 časova biće održana promocija zbornika – „ABC socijalizma“. Govore: Tanja Vukša i Vladimir Simović – sociolozi, Andraš Juhas – filozof i Milica Lukša – aktivistkinja. Moderator promocije je Miroslav Samardžić.

SREDA, 31. MAJ
DEČJI PROGRAM
U GRADSKOJ BAŠTI
„U susret raspustu“ – kolaž pesama, plesa i glume biće izveden u sredu, 31. maja u Gradskoj bašti. Program su pripremili i igraju Zmajevi četvrtodvaići (OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“/IV2) sa učiteljicom Radmilom Komlenić – Bebom. Početak je u 19 časova.

ČETVRTAK, 1. JUN
– OTKRIVANjE BISTE SLOBODAN BURSAĆ
HORSKI FESTIVAL „SLOBODAN BURSAĆ“
/OD 2. DO 4. JUNA/

Četvrti po redu Horski festival „Slobodan Bursać” biće održan tokom tri dana, 2. 3. i 4. juna 2017. godine u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Samom festivalu će prethoditi svečano otkrivanje biste Slobodana Bursaća u Aleji Velikana u Karađorđevom parku u četvrtak 1. juna od 11 časova. Istog dana će od 19 časova u Kulturnom centru Zrenjanina biti otvorena i izložba povodom trideset godina od osvajanja titule „Hor sveta”, koju je Omladinski mešoviti hor „Josif Marinković” osvojio u Langolenu. Tom prilikom će biti održano i predavanje „Umetnost muzičkog izvođaštva: arhivski snimci kao značajan elemenat za proučavanje istorije srpske crkvene horske muzike u 20. veku” profesora Bogdana Đakovića.