U Pokrajinskoj vladi u Novom Sadu Protokol o saradnji na osnovu kog će Zrenjanin biti domaćin jedne od etapa 38. Međunarodne biciklističke trke “Kroz Vojvodinu”, sportskog događaja od posebnog interesa za Pokrajinu juče su potpisali gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i predsednik Biciklističkog saveza Vojvodine prof. dr Dragan Lukač.

Protokol je potpisan u prisustvu Pokrajinskog sekretara za sport i omladinu Vladimira Bateza, njegovog zamenika Ljubomira Stanisavljeva, pomoćnice u Sektoru za sport Aranke Binder, pomoćnika gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure, kao i direktora trke “Kroz Vojvodinu” Nebojše Subića.

Trka će se organizovati od 8. do 10. septembra pod pokroviteljstvom Vlade Vojvodine, a kako je istakao Pokrajinski sekretar Batez, u pitanju je jedna od najstarijih sportskih manifestacija od značaja za Pokrajinu, koja je prvi put organizovana još 1970. godine.
“Ovu biciklističku trku uvrstili smo među šest najvažnijih sportskih manifestacija koje se ove godine održavaju na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, u više sportskih grana. Imali smo izvanredno Evropsko prvenstvo u rvanju, u julu nas očekuje Univerzitetsko evropsko veslačko prvenstvo na Paliću, u oktobru Svetsko prvenstvo za juniore u sambou, Evropsko prvenstvo za kadetkinje u vaterpolu biće u avgustu i posle toga slede biciklistička trka “Kroz Vojvodinu”, kao i “Vojvođanska zlatna rukavica” u boksu”, kazao je Batez i posebno istakao dobru sportsku saradnju pokrajinske administracije s Gradom Zrenjaninom i gradonačelnikom Janjićem.

 

“Zrenjanin kao grad sporta i grad velikih šampiona izuzetno je aktivan kada je u pitanju želja za organizacijom međunarodnih manifestacija u više grana sporta i sigurno je jedan od naših ključnih partnera u Pokrajini, naravno zajedno sa Novim Sadom, Suboticom i ostalim gradovima koji pokazuju sličnu zainteresovanost. Mi ćemo se potruditi da sve te napore lokalnih samouprava adekvatno podržimo i samim tim što bolje promovišemo i našu zemlju i Pokrajinu”, naglasio je Vladimir Batez.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić podsetio je na napore koje grad čini poslednjih godina na revitalizaciji i izgradnji biciklističkih staza, kao i da je Zrenjanin sredina koja uspešno može da organizuje velike sportske događaje i manifestacije.
“Dosta sredstava uložili smo u poslednje vreme u putnu infrastrukturu, uključujući i izgradnju biciklističkih staza, i po mreži samostalnih biciklističkih staza u dužini od 35 kilometara, praktično smo treći grad u zemlji, iza Beograda i Novog Sada, a u rangu sa Suboticom. Naravno, želimo da budemo i sportski grad, razvijamo i turizam i ova biciklistička trka je sigurno način da promovišemo Grad Zrenjanin, da ugostimo najbolje bicikliste, ali i da što više putnika namernika dovedemo u našu sredinu”, kazao je Janjić.

Direktor trke “Kroz Vojvodinu” Nebojša Subić napomenuo je da se Zrenjanin danas priključuje listi gradova koji će ugostiti, kako se očekuje, oko stotinu biciklista iz trinaest evropskih zemalja.
“Među njima će biti profesionalnih i nacionalnih ekipa, što ovu manifestaciju čini izuzetno značajnom za Autonomnu pokrajinu Vojvodinu, a što je prepoznao i Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, prihvatajući se pokroviteljstva trke. Putevima Vojvodine voziće se tri dana i naš glavni zadatak je da trasom obuhvatimo Srem, Banat i Bačku, te da gradovi domaćini i etapna mesta budu raspoređeni u sva tri regiona Pokrajine”, objasnio je na današnjoj svečanosti u Novom Sadu Nebojša Subić.
Izvor:zrenjanin.rs