Treći krug nagradnog takmičenja „Pametno recikliraj“ i dalje traje, a oni koji do kraja meseca u Roda i Idea prodavnicama ili specijalnim kioscima u gradu budu odložili najveću količinu ambalažnog otpada mogu da osvoje vredne nagrade poput tableta, pametnog sata ili bežičnih slušalica. Nagrade dodeljuju kompanija Ball Packaging Europe i program Svaka limenka se računa, a u igri učestvuju samo proizvodi obeleženi nalepnicom „Recikliraj“ brendova Coca-Cola HBC, Carlsberg, Imlek, Rauch, Nektar, Red Bull i Knjaz Miloš.

Dosad su specijalne nagrade dobila četiri građanina Zrenjanina, reciklirano je više od 2.300 proizvoda, a na Solagro aplikaciji putem koje se prati učinak registrovano je više od 300 korisnika.

Putem ličnog naloga na aplikaciji, nakon ubacivanja ambalaže u pametne uređaje za reciklažu, građani unose jedinstvene kodove koji se pojave na ekranu aparata i na taj način, osim što se takmiče za glavnu nagradu, prikupljaju i bodove koje mogu zameniti za vaučere od 10%, 20% i 25% popusta na artikl po izboru. Dosad je preuzeto više od 50 vaučera (kupona) za popuste u  Roda i Idea prodavnicama i oni se mogu iskoristiti u roku od sedam dana od trenutka aktiviranja na aplikaciji.

Uređaji koji služe za prikupljanje ambalažnog otpada predstavljaju tehnologiju poslednje generacije i prve ove vrste koji su postavljeni u Srbiji i regionu. Tzv. „sistem pametnog prikupljanja“ uključuje čak tri vrste različitih mašina, kao što su e-kante, automati za povrat i ručni skeneri za odlaganje gotovo svih vrsta ambalaže – pet, tetrapak, limenke i staklene flaše. Odlažu se samo proizvodi koji su obeleženi nalepnicom „RECIKLIRAJ“, odnosno ambalaže onih proizvođača koji su partneri i finansijeri projekta i koji su uložili u pilotiranje sistema za sakupljanje ambalaže u Zrenjaninu.

Proizvodi su osim oznakom RECIKLIRAJ, obeleženi i jedinstvenim kodom koji pruža različite informacije o ambalaži, kao što je npr. praćenje njenog životnog ciklusa – od stavljanja u prodaju do povrata na predviđenim lokacijama. Sistem pametne reciklaže pruža tačne informacije o statistici prikupljanja različitih vrsta ambalaže, što omogućava efikasnije upravljanje otpadom i ima potencijal da unapredi celu reciklažnu industriju.

Sistem se pilotira putem projekta „Pametno recikliraj“, koji kroz program develoPPP nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) zajednički sprovode GIZ, Ball Packaging, Sekopak, Solagro Smart Recycling, Mercator-S, Reverse Logistics Group, a u saradnji sa NALED-om i programom „Svaka limenka se računa“. Projekat su podržale kompanije Coca-Cola HBC, Carlsberg, Tetra Pak, Red Bull i Knjaz Miloš i obezbedile nagradni fond za mesečne nagrade.

Od maja počinje novi krug takmičenja, kada sve građane očekuju nove vredne nagrade, a više informacija dostupno je na sajtu pametnorecikliraj.rs