Taraš- Četvrta po redu manifestacija „Dani Taraških roda“ biće održana 10. juna u Tarašu. 

Na današnjoj konferenciji za medije u  Multimedijalnoj  sali Gradske kuće manifestaciju su najavili članovi Udruženja građana “Taraške rode” Slobodan Marovac, Stevo Čorokalo i Željko Vuković, kao  i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić.

 

Organizatori manifestacije su Mesna zajednica Taraš i Udruženje građana „Taraške rode“, a pokrovitelje je Grad Zrenjanin.

 

 

-Nakon četiri godine od početka održavanja, manifestacija je prevazišla očekivanja inicijatora. Želeli smo tada da pokrenemo nešto što je karakteristično za Taraš, kao što želimo da svako naše naseljeno mesto ima bar još jednu specifičnu manifestaciju, osim uobičajenih dana sela ili seoskih slava, oko kojih će se okupiti građani, deca, škole, udruženja. U Tarašu smo to uspeli i mimo očekivanja, sve zahvaljujući rodama, što je ovo selo uključilo i u međunarodnu saradnju i aktivnosti, kojima se promovišu ne samo Taraš, nego i grad Zrenjanin –rekao je Duško Radišić,pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

 

 

-Potpisivanjem sporazuma o saradnji sa svim evropskim selima roda, kojih ima 14 u isto toliko zemalja, svake godine Taraš konkuriše za određena sredstva, a zahvaljujući tome ove godine je izgrađena osmatračnica kraj bare “Rogozare” i radi se na tome da se toj bari vrati voda i stvore uslovi koji su nekada tu bili, da vodu dobije i divljač i stoku i ujedno rode iz nje dobijaju hranu. Sve to prepoznaje i Evropska unija i želi da pomogne realizaciju ovakvog i sličnih projekata. Taraš, dakle, ima šansu da svake godine aplicira za određena sredstva i realizuje određene projekte- rekao je Stevo Čorokalo, član Udruženja građana „Taraške rode“.

 

Pogledajte program IV manifestacije „Dani Taraških roda“:

10-12 časova  Likovna kolonija za slikare

14-18 časova  Etno vašar

15 časova    Svečano otvaranje manifestacije

15.15 -15.20 časova Pesme o rodama Tatjana Đulinac

15.20 – 15.30 časova Dečiji foto konkurs i dodela nagrada

15.30 – 16.30 časova Nastup KUD-ova: „Bećarac“  iz Novog Bečeja, „Jovan Aćimac“ iz Kumana, „Mladost“ iz Elemira i  „Bašaid“ iz Bašaida.

16.30 – 17 časova Prezentacija Karate kluba “Banat”

17 časova  Otvoranje izložbe fotografija Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode “Tradicionalno stočarstvo i biodiverzitet u Panonskoj niziji”.

18 časova Koncert rok benda “Kontrola zvuka”

 

Četvrtina ukupne populacije belih roda u Srbiji nalazi se na teritoriji Grada Zrenjanina čak 288, a najviše ih je upravo u Tarašu, trenutno 33 para, zbog čega je i zaslužio priznanje „Evropsko selo roda“. 

Nemačka Fondacija za očuvanje prirode „EuroNatur“ 2015. godine dodelila je Tarašu sertifikat „Evropsko selo roda“ i uvrstila ga među svega 15 takvih lokacija u isto toliko država na Starom kontinentu.