Zrenjanin- Povodom 14. juna  Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi danas je u prostorijama Crvenog krsta u Zrenjaninu upriličen  prijem i dodela priznanja za višestruke dobrovoljne davaoce krvi.

Dodeljena su priznanja za ostvarenih 100,  75,  50,  35,  20, 10 i za 5 davanja krvi. Češljarov Živa, Medić Rade i Isakov Dragan su humani zrenjaninci koji su 100 puta dobrovoljno dali krv, a Rudlof Kele i Tibor Dreškai 75 puta i njima je priznanja uručio Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika.

Priznanje „Široko srce“ dobili su : Medicinska škola Zrenjanin, Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ Zrenjanin, DOO Gomex Zrenjanin, Naseljeno mesto Melenci i Karate klub „Zrenjanin“.

Dodeljene su i nagrade đacima osnovnih i srednjih škola koje su učestvovale na literarnom i likovnom konkursu “Krv život znači”.

  

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi ustanovila je Svetska zdravstvena organizacija kao dan rođenja pronalazača krvnih grupa Karla Landštajnera. Na taj dan organizacije Crvenog krsta širom sveta sinhronim manifestacijama ukazuju na specijalnu ulogu dobrovoljnih davalaca krvi u spasavanju života i rade na podizanju javne svesti za potrebom i važnošću sigurne i blagovremene snabdevenosti krvlju.

-Zrenjanin se danas pridružuje gradovima u svetu i gradovima u Srbiji koji obeležavaju Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Osnovni cilj obeležavanja ovog datuma jeste da damo značaj svim dobrovoljnim davaocima krvi i da im zahvalimo za sve što čine i što spašavaju ljudske živote. Izuzetno je važno motivisati mlade naraštaje i pružiti im priliku da čuju za dobrovoljno davanje krvi i da ih na taj način motivišemo da i oni sami jednoga dana postanu dobrovoljni davaoci krvi- rekla je  Aleksandra Tanasijević.

  

 

-Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi je prilika da zahvalimo svim humanim zrenjanincima kojih zaista ima mnogo, ali i da pozovemo sve sugrađane da na ovaj način daju doprinos zdravlju onih ljudi kojima je krv neophodna- istakao je Duško Radišić.

 

Transfuzija krvi se koristi za kardiovaskularne intervencije, transplantacije organa, masivne traume i kao terapija hematoloških i malignih oboljenja, za komplikacije u trudnoći i za saniranje povreda saobraćajnih nesreća…