Zrenjanin- Četvrti po redu Horski festival „Slobodan Bursać“ održan je tokom tri dana od 2. do 4. juna u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Samom festivalu prethodilo je svečano otvaranje biste Slobodana Bursaća u Aleji Velikana u zrenjaninskom Karađorđevom parku 1. juna.

 

Generalni sponzor ovogodišnjeg horskog okupljanja u Zrenjaninu bila je kompanija GOMEX. Ova podrška naše kompanije festivalu u skladu je sa dugoročnim planovima kojima se definiše društvena odgovornost u sredinama u kojima poslujemo.

 

Tokom tri festivalske večeri program je obuhvatio nastupe dečijih, ženskih, muških i mešovitih horova, a dečiji horovi su nastupali i u okviru posebnog dela programa, matinea koji je održan u subotu, 3. juna. Osim zrenjaninskih horova, na ovogodišnjem festivalu nastupili su i gostujući horovi među kojima su Hor „Srbadija“ iz Bijeljine, ženska vokalna skupina „Brinke“ iz Slovenije, Gradski dečiji hor „Zvezdice“ iz Leskovca, „Valjevski Pop hor“, Hor Jevrejske opštine Novi Sad „Hašira“ i Hor Eparhije Sremske „Sveti Nikolaj“.

 

Prateći događaj ovogodišnjeg festivala bila je izložba povodom trideset godina od dobijanja titule „Hor sveta“, koju je Omladinski mešoviti hor „Josif Marinković“ osvojio u Langolenu 1987. godine i promocija CD-a, odnosno digitalnog reizdanja kasete na kojoj je snimljen nastup ovog hora na Dubrovačkim letnjim igrama iz iste godine.

 

Grad Zrenjanin uvrstio je Horski festival „Slobodan Bursać“ među manifestacije od značaja za grad, a značajnu podršku ove godine je, uz GOMEX, pružio i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.