Zrenjanin- Druga u nizu debata u okviru projekta „Evropa za mene“ održana je danas u hotelu „Vojvodina“ u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji  uz podršku Evropske unije u Srbiji.Gost debate bio je Aleksander Jung, stalni zamenik ambasadora SR Nemačke koji je govorio o Evropskoj uniji, a u ime grada Zrenjanina prisustvovao je Duško Radišić pomoćnik gradonačelnika, predstavnici organizacija civilnog društva, mladi, predstavnici akademske, kao  i zainteresovane javnosti.

 

Aleksander Jung, stalni zamenik ambasadora SR Nemačke obratio se prisutnima na srpskom jeziku i zahvalio se na pozivu i istakao da je današnja diskusija bila vrlo interesantna.

 

-EU pruža sveobuhvatnu podršku,  i najveći je donator sa 3 milijarde evra od 2000. godine i sa preko 150 miliona uloženih samo u oblasti obrazovanja. Nemačka država podržava i dualno stručno obrazovanje , jer mi želimo da mladi ljudi  budu dobro pripremljeni i dobro obrazovani kako bi našli posao- rekao je  Aleksander Jung.

Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić govorio je o iskustvima i projektima koji se realizuju  u Zrenjaninu, a zahvaljujući EU.

-Ovo je još jedna debata u nizu na temu zašto da i zašto ne u EU. Posebno mi je drago što su današnjoj debati prisustvovali i mladi ljudi. Grad Zrenjanin ima dobru saradnju razmene đaka i mislim da upravo ta iskustva koji oni stiču trebamo i da prenosimo drugima, jer su zaista pozitivna i vode u smeru ulaska u članstvo Srbije u EU- istakao je Duško Radišić.

 

-Zadovoljni smo kako je današnja debata je prošla, jer su naši građani imali dosta pitanja, kao i građani koji su debatu ptaili putem interneta. Slične debate sa pounatim ličnostima i stručnjacima u oblasti evropskih poslova i integracije će biti organizovane u narednih godinu dana u još pet gradova: Zaječaru, Leskovcu, Novom Pazaru i Beogradu- rekla je Ivana Markulić, predsednica foruma mladih Evropskog pokreta u Srbiji.

Debata „Pitaj me bilo šta o EU“ organizovana je u formatu (Ask me anything about EU) i ima za cilj da publici približi određenu temu, u ovom slučaju proces evropskih integracija i ulogu Nemačke  u EU i srpsko-nemačke odnose.

Pitanja su postavljali učesnici koji su prisustvovali tom događaju, ali i oni koji su ga pratili uživo na društvenim mrežama.

Događaju su prisustvovali i predstavnici organizacija civilnog društva, mladi, predstavnici akademske i zainteresovane javnosti.