Zrenjanin- Omladinski mešoviti hor muzičke škole “Josif Marinkovic” takmičio se na 56. Internacionalnom horskom takmicenju “SEGHIZZI” koje se održavalo od 20. do 23.jula u Italijanskom gradu Gorizia, u tri kategorije, i osvojio tri srebrne medalje.

„Veliki je uspeh što smo među svim prijavljenim horovima izabrani u 11 koji se takmiče.Hor se u izuzetno jakoj konkurenciji horova iz Moldavije, Filipina, Italije, Norveške, Rusije, Slovenije, Ukrajine i Madjarske, kao jedini hor našeg uzrasta takmičio u 3 kategorije: 1d Moderne horske kompozicije pisane posle 1911, 2a Nacionalna kategorija – srpski kompozitori, 2c Pop i jazz muzika. Ovo je jedno od prestižnih Grand prix horskih takmičenja u Evropi, i po kvalitetu horova svakako jedno od najjačih na kojima je nas hor imao priliku da učestvuje. Ja sam pripremala i dirigovala prve dve kategorije a moja koleginica Aniko Gardinovački, koja je i stalni klavirski saradnik hora, pripremila je i dirigovala pop grupom u trecoj kategoriji. Za nas je bila i otezavajuća okolnost što nije postojala omladinska kategorija, već smo se takmičili rame uz rame sa odraslim horovima vrhunskog kvaliteta. Ponosne smo i prezadovoljne nastupom u sve tri kategorije, posebno što su propozicije takmičenja bile vrlo zahtevne i hor je u Italiju krenuo sa 18 pripremljenih kompozicija kojie smo vredno sa našim pevačima pripremali tokom cele godine i preko raspusta. Oni su bili maksimalno posvećeni, motivisani i zaista dali svoj maksimum. Pevali su nadahnuto, sa puno emocija i energije, i izborili se za ovaj vredan plasman, te na najbolji način predstavili našu zemlju, grad Zrenjanin i školu. Ne postoje reči kojima bih mogla da izrazim tu ogromnu pozitivnu energiju, želju i ljubav koja se na pripremama i nastupima razmenjuje između nas, puno je rada ali i ogromnog zadovoljstva i podsticaja sa ovim divnim mladim ljudima, narocito kada stvorimo neku prelepu muziku i proživimo je zajedno, to su neraskidive veze i uspomene . Veliki uticaj na ansambl imalo je to što smo slušali ostale horove, čuli u kom pravcu se razvija horsko pevanje i shvatili koliko je visoko postavljen kriterijum, te smo motivisani i odučni da ga dostignemo i budemo još bolji. “ Utisci su Zorice Kozlovački dirigentkinje hora.

Pop hor muzičke škole je nastao na inicijativu maturanata sa željom da se oprobaju u nečem različitom, a istovremeno i potrebom, radi odlaska na međunarodno takmičenje horova u Goriziji. Oduševljeno sam prihvatila rad sa ovom grupom dvadesetak učenika. Radili smo kada su nam druge obaveze to dozvoljavale, i za 8 meseci smo uspeli da stvorimo jedan drugačiji horski zvuk, uradili šest sjajnih aranžmana, pisanih u pop i džez stilu. Moram reći, da je to bio veliki zalogaj, kako za njih, tako i za mene , jer se radi sasvim drugačije na zvuku jednog malog sastava, gde svaki pevač mora da vlada svojim glasom, posebnom tehnikom i ujednačenim zvukom, potrebnim za ovakav muzički pravac. Najbolji dokaz da smo u tome zajednički uspeli je upravo ova prva, naša srebrna medalja, osvojena u ozbiljnoj konkurenciji prekaljenih, iskusnih horova a na našem drugom nastupu pred publikom ikad. Ljubav prema horskom pevanju, uzajamno uvažavanje, predanost i velika želja doveli su nas dovde. Maturanti odlaze, ali su ostavili neizbrisiv trag, doneli školi i gradu nagradu, zarazivši usput i mlađe učenike svojom energijom. Veoma, veoma sam srećna zbog njihovog uspeha i zahvalna, što su me učili ponosnom- rekla je Aniko Kiš Gardinovački.

Hor je u okviru takmicenja 24.7. odžao i celovecernji koncert u gradu Villesse, gde je toplo primljeni i ispraćeni čestitkama i oduševljenjem.

Zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli da se ovo naše putovanje ostvari. Pre svega roditeljima nasih pevača, našoj školi, Pokrajinskom fondu za mlade talente, Gradu Zrenjaninu, ostalim sponzorima. Kulturnom centru Zrenjanina, Crvenom krstu Zrenjanin  i Reformatorskoj crkvi koji su nam omogućili prostor za vežbanje- istakla je Zorica Kozlovački.

Hor su na putovanju pratili Đorđe Miladinovic i Dejan Amzirkov kao tehnička podrška.