Zrenjanin- U Baroknoj sali Gradske kuće danas je upriličen prijem  za decu iz srpske enklave u Kosovskom pomoravlju, kao i za predstavnike opštine Ranilug, koji su u poseti Crvenom krstu Zrenjanin.

U Gradskoj kući goste su pozdravili i poželeli im dobrodošlicu pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, sekretarka zrenjaninskog Crvenog krsta Aleksandra Tanasijević i zamenik pokrajinskog sekretara za sport i omladinu Ljubomir Stanisavljev.

Preko četrdesetoro dece osnovnoškolskog uzrasta u pratnji predstavnika Opštine Ranilug i vaspitača obišli su centar grada, Crveni krst Zrenjanina, Gradsku narodnu biblioteku „Žarko Zrenjanin“ i upoznali se sa bogatom istorijom našeg grada.

 

-Zrenjanin je danas domaćin divnim gostima sa Kosova i Metohije, ovo je mogućnost da se upoznamo sa njima, ali i da oni steknu nove prijatelje i saradnike u budućem periodu. Razmotrili smo i mogućnosti buduće saradnje. Grad Zrenjanin planira da  osnovne i srednje škole opremi pametnim tablama i kamerama i da se na taj način putem interneta deca iz školskih klupa  povezuju sa  fakultetima i kompanijama kako bi se lakše opredelili za buduća zanimanja, ali i da se povežemo sa decom iz Raniluga- rekao je Duško Radišić pomoćnik gradonačelnika.

 

-Imali smo na desetine poziva roditelja, svi su tražili da njihovo dete bude na spisku za ovo putovanje, jer su deca koja su prošle godine boravila ovde prenela  lepe uspomene. Odlučili smo da svake godine dovodimo drugu decu i da damo svima šansu da uživaju i vide ono što Vojvodinu u celini čini jedinstvenom, a to je različitost. Na Kosovu i Metohiji žive dva naroda i ne možemo da se složimo, a ovde toliko različitih naroda i svi su složni. Tako da sam došao na ideju da sledeće godine dovedemo i albansku decu  i pokažemo kako se može živeti  u zajednici, kako ljudi mogu deliti isti prostor, a ne mrzeti jedni druge, nego se voleti i širiti drugarstvo, a to je deci najvažnije- istakao je Davor Petković direktor obrazovanja opštine Ranilug.

 

Opština Ranilug je srpska enklava u Kosovskom pomoravlju sa 6000 stanovnika. Crveni krst Novog Sada i Crveni krst Zrenjanin kao i gradske biblioteke Novog Sada i Zrenjanina su u nekoliko navrata prikupile i uputile humanitarnu pomoć opštini Ranilug.

 

-Imajući u vidu koliko deci iz Kosovskog pomoravlja znači poseta Srbiji, Crveni krst Zrenjanin želi da deci predstavi Grad Zrenjanin i njegove kulturne znamenitosti i da im priredi prijatne trenutke u našem gradu. Domaćini deci, u ime Crvenog krsta su i vršnjaci, volonteri Crvenog krsta Zrenjanin-istakla je sekretarka zrenjaninskog Crvenog krsta, Aleksandra Tanasijević.