Zrenjanin- U subotu 26. avgusta u prelepom ambijentu  stadiona FK „Lehel” u Mužlji  u organizaciji zrenjaninskog KK „Quarter” i Saveza za konjički sport Srbije za Olimpijske i FEI discipline, održano je IV kolo Otvorenog Prvenstva Republike Srbije u vožnji zaprega za uzrasne kategorije deca, juniori i seniori vozači, a u takmičarskoj kategoriji dvopreg.

Foto: KK Quarter

Takmičenje je svečano otvorio pomoćnik Gradonačelnika Grada Zrenjanina, Duško Radišić, zajedno sa predsednikom Konjičkog kluba „Quarter” Malušić Markom.

Takmičari koji su stigli iz svih krajeva Srbije počev od Kelebije pa sve do Gruže, u areni su ostavljali „srce na terenu” svojim umećem i veštinom zaprega oduševili su mnogobrojnu publiku, a za to nagrađeni gromoglasnim aplauzima.

U konkurenciji dece vozača na stazi dugoj 620m, koju je činilo 15 kapija, slavio je Aleksa Aperlić iz Stapara,a koji je član KK „Quarter”, Aleksa je ovoga puta vozio Weru i Conversano Weru, i parkur provezai u optimalnom vremenu 156,50, dok mu je na mestu suvozača bio Ljubomir Trnjakov. Drugo mesto pripalo je Katić Anastasiji iz Farkaždina koja je branila boje KK „Rusanda” iz Melenaca, a vožnju završila sa ukupno 29.51 kaznenim poenom.

U konkurenciji juniora vozača slavio je Livada Vojislav član KK „Quarter” iz Zrenjanina, koji je parkur provezao u optimalnom vremenu 141,79, a sa 3 kaznena poena, dok mu je na mestu suvozača bio Miodrag Nović. Drugo mesto pripalo je Nikoli Cvjetićaninu iz KK „Impuls” iz Novog Sada, koji je parkur završio sa ukupno 3,61 kaznenim poenom, treće mesto zauzela je Petrov Milica iz KK „Quarter” iz Zrenjanina, koja je parkur završila sa ukupno 9 poena.

Foto: KK Quarter

 

U konkurenciji seniora vozača dvoprega bilo je uzbudljivo i neizvesno do samog kraja. U disciplini „A” dresurna vožnja vožen je FEI dresurni test 11b, nakon sabiranja ocena koje je dao međunarodni sudijski kolegijum u čijem sastavu su bili Ištvan Peter (R.Mađarska), Janoš Fari (R.Mađarska) i Vesna Stošić (R.Srbija) sa ukupno 59,50 poena slavila je Terez Keresteš iz KK „Favory” sa Kelebije, koja je vozila par pastuva 146 Maestoso Bonadeu i 150 Maestoso  Gaetana X, dok je na mestu suvozača bio Mihajlo Šimoković. Drugo mesto sa 64,72 poena pripalo je Đurđević Milanu iz SUKS „Sremski lipicaner” iz Pećinaca, treće mesto zauzeosa 66,49 poena zauzeo je Milan Gaković iz Kucure koji je branio boje KK”Kremen”. A potom je usledila disciplina „C” vožnja preciznosti kroz čunjeve, staza duga 770m, optimalno vreme za vožnju 185 sekundi 18 kapija, parkur izuzetno zahtevan, ali ujedno i atraktivan bez greške, a u optimalnom vremenu savladalo je svo troje plasiranih takmičara  i to Nikola Živančević iz Dobanovaca koji je branio boje SUKS”Sremski lipicaner” , a parkur završio u vremenu 151,28, na drugom kraju kajasa bili su 907 Zora XXXV  i Conversano Canissa. Drugo mesto zauzela je Terez Keresteš koja je parkur završila za 163,52 sekunde, dok je treće mesto pripalo Gaković Milanu koji je parkur završio za 170,52 sekunde. Na kraju sumirajući rezultate iz obe discipline prvo mesto i novih 15 prvenstvenih bodova pripali su Terez Keresteš sa ukupno ( 59,50 poena), dugo mesto i 13 prvenstvenih bodova pripalo je Gaković Milanu sa ukupno 66,49 poena, dok je treće mesto i 12 prvenstvenih bodova pripalo Nikolić Vladimiru SUKS „Royal White Horses“ iz Gruže sa ukupno 80,26 poena.

 

Na taj način Konjički klub „Quarter” još jednom je upriličio zrenjanincim konjički spektakl za pamćenje okupivši u Mužlji najbolje od najboljih vozača zaprega Republike Srbije. To potvrđuje i činjenica da će  Terez  Keresteš za manje od mesec dana predstavljati Srbiju na Svetskom Prvenstvu u vožnji zaprega, koje se održava u Sloveniji. Istovremeno se nekolicina seniora priprema za Balkanski Šampionat koji se održava sledećeg meseca u Rumuniji.

 

Čelnici KK”Quarter” izrazili su veliku zahvalnost Upravi Grada Zrenjaninu na pokroviteljstvu takmičenja i nemerljivom doprinosu u popularizaciji i razvoju zaprežnog konjičkog sporta Zrenjanina, Vojvodine i Srbije.