Manifestacija u čast grožđa, vina i vinograda, koja se u Vršcu proslavlja duže od pola veka, „Dani berbe grožđa“ održana je jubilarni 60. put od 14. do 17. septembra.

-Tokom četiri dana varoš podno Vršačkog brega posetilo je više od 150.000 posetilaca iz svih delova Vojvodine, a kompanija GOMEX sa zadovoljstvom se odazvala pozivu organizatora da i ove godine bude deo manifestacije i na taj način doprinese kvalitetu ovog veoma zanimljivog kulturno-zabavnog događaja-rekao je  Nedeljko Golušin, marketing menadžer kompanije GOMEX.

 

Prigodne poklon pakete naša kompanija obezbedila je za „Miss Dana berbe grožđa“ i njene pratilje, zatim za najkreativnije maske na tradicionalnom dečijem maskenbalu kao i za one koji su bili u prilici da uhvate „Grožđe iz aviona“, odnosno kupone koji su bacani iz aviona tokom poslednjeg dana manifestacije- dodao je Golušin.

Nakon proglašenja „miss“ ovogodišnjeg „Grožđebala“ i njenih pratilja, poklon pakete GOMEX-a devojkama je uručila gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović. Izbor za najlepšu masku tradicionalnog dečijeg maskenbala doneo je žiriju pune ruke posla. Jer su sve maske su bile sjajne, a poklon pakete GOMEX-a ipak je trebalo dodeliti za tri najbolje…

Poslednjeg dana manifestacije, u nedelju 17. septembra, tačno u podne, Dvorskom ulicom i centrom Vršca prošao je najšareniji karneval regiona, okićen GOMEX-ovim balonima, u kojem su najmlađi Vrščani i njihovi gosti uputili pozdrav letu i najavili dolazak jeseni. Nakon karnevala, zvuk avionskog motora najavio je „Bacanje grožđa iz aviona“.

-Za deset najbržih i najspretnijih, koji su uspeli da uhvate padobrane sa kuponima, naša kompanija obezbedila je zanimljive i lepe poklone. Inače, Vršac i njegova okolina poznati su kao vinogradarski kraj još od vladavine Rimljana-rekao je Golušin.

Prvi pisani podatak o vršačkom vinu potiče iz 1494. godine, kada je dvorski ekonom Budima platio bure vršačkog vina 10,5 zlatnih forinti, za ugarskog kralja Ladislava. U 19. veku, Vršačko vinogorje bilo je među najvećima u Evropi i prostiralo se na 17.000 jutara. Značaj vinogradarstva za vršački kraj ogleda se i u činjenici da je, od 1804. godine, vinova loza sastavni deo grba grada Vršca