Drugi festival „Zlatna frula Palića“ okupio je proteklog vikenda u Subotici veliki broj frulaša, ali i svirača na drugim tradicionalnim instrumentima, kao i umetnike pisane reči. Cilj je, kako ističe organizator, bio da se pokaže da frula, gajde i gusle postoje i na severu naše zemlje.Kao događaju od izuzetnog etnološkog i zavičajnog karaktera, podršku ovogodišnjoj „Zlatnoj fruli Palića“ pružila je i kompanija GOMEX.

U kongresnoj Sali Velike terase na Paliću okupili su se frulaši iz raznih krajeva naše zemlje, a najviše njih stiglo je iz Brusa, odakle je već potekla inicijativa da se ovaj instrument zaštiti kao izvorni srpski instrument.

„Zlatna frula Palića“ bila je prilika da se ozbiljno govori i o sudbini drugih tradicionalnih srpskih instrumenata, pre svega gusala, koje su tokom istorije često zabranjivane pre svega zbog činjenice što su guslari u pesmama iskreno opevali istorijske činjenice, kako bi narod rekao, bez dlake na jeziku. Sa druge strane opšte je poznato da su gusle i frula kroz istoriju usko povezani.

 

Drugi festival „Zlatna frula“ upotpunila je izložba slika nastalih na 25. likovnim susretima „Obojeni tonovi“, koji su održani sredinom jula ove godine takođe na Paliću.