U savremenim društvima veliki deo nejedanakosti potiče od nejednakog pristupa obrazovanju. Od politika sedamdesetih godina dvadesetog veka svuda u svetu prisutna su nastojanja da se i obrazovni proces privatizuje, da se pretvori u privrednu delatnost i prepusti privatnim institucijama, koje su, navodno, efikasnije i jeftinije od državnog školstva.
Posledice delimične privatizacije obrazovanja u Srbiji već su vidljive. Privatne škole i univerziteti više na tržištu prodaju diplome nego što na njima ima učenja.
Zbog ogromnog značaja koje obrazovanje ima ono mora i dalje ostati deo javnog sektora kao javano dobro.
Ulaganje u obrazovanje nije trošak, ono ima pozitivne ekonomske efekte. U savremenim privredama velike zarade ne ostvaruju se u proizvodnji običnih roba nego u proizvodnji znanja, informacija, koncepata, imidža, afekata…
Populacije koje nemaju značajan obrazovni kapital postaju nekonkurentne na svetskom tržištu, obavljaju slabo plaćene manuelne poslove i osuđene su na podređeni pložaj i večito siromaštvo.
Na tribini će se raspravljati o tome kakve su prilike u prosveti u Zrenjaninu: da li su zbog opšteg siromaštva i ruiniranja svih javnih delatnosti umnjene mogućnosti za sticanje obrazovanja; da li su nastavni programi prilagođeni modernim pogledima na proces učenja; kakav je materijalni položa obrazovnih institucija i prosvetnih radnika; koji problemi postoje u upravljanju školama…
Tribina Zrenjaninskog socijalnog foruma o temi Pravo na sticanje obrazovanja i položaj prosvetnih radnika u Zrenjaninu biće održana u utorak, 19. septembra 2017. godine, u Maloj sali Kulturnog centra s početkom u 19h.
Učestvuju Ranko Hrnjaz i Dušan Kokot, prosvetni radnici i sindikalni aktivisti. Moderator je Miroslav Samardžić, aktivista ZSF.