Sa ciljem negovanja i predstavljanja tradicionalnih vrednosti koji su naši preci vekovima unazad koristili u svakodnevnom životu i pri uzgoju životinja, članovi Udruženja negovatelja starih običaja „RÉMUSZ“ iz Mužlje su u prostorijama Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor” i Kluba Mužljanaca organizovali trinaesti po redu „Pastirski dan“ međunarodnog karaktera. Pokrovitelj ovog izuzetnog etno-događaja bila je kompanija GOMEX.

Veliki broj posetilaca i gostiju iz Slovenije, Mađarske, Rumunije i cele Vojvodine je tokom višesatnog događaja moglo da prisustvuje tradicionalnom takmičenju u kuvanju ovčijeg paprikaša i pastirskih jela, bogatom kulturno-umetničkom programu i pokaznim vežbama mladih bičevaoca iz Lukinog Sela i Mužlje, a moglo je i da se uživa u specijalitetima kao što su langoške i domaće kobasice.

 

Mirisi i ukusi mužljanskog ovčijeg i pilećeg paprikaša, slatkih i slanih kolača marljivih domaćica, kvalitetne rakije vrednih domaćina i prodajna izložba proizvoda iz domaće radinosti bile su razlog više, da sunčani, oktobarski dan u centru naseljenog mesta bude ispunjen osmesima i prijatnom atmosferom.