Na jubuilarnom 50. Međunarodnom sajmu turizma „Lorist“ koji se održava od 5. do 7. oktobra u Novom sadu, Grad Zrenjanin danas je predstavio svoje potencijale.

Važnost ove sajamske manifestacije je izuzetno velika, a tome u prilog govori  tradicija duga pola veka. Grad Zrenjanin iskoristio je još jednu priliku kako bi  na tako renomiranom sajmu promovisao turizam našeg grada.

-Mislim da imamo više destinacija koje gosti treba da posete u Zrenjaninu. Pre svega mislim na centar grada, Banju Rusandu, kao i našu manifestaciju „Dani piva“ koju svake godine  poseti veliki broj ljudi. U poslednjih nekoliko godina pokušavamo da promovišemo Zrenjanin kao zanimljivu destinaciju na teritoriji Srbije, zanimljiv je kao sportska i kongresna destinacija – rekao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.
On je  istakao da se sve više sportskih ekipa priprema u Zrenjaninu, kao i da se organizuje veliki broj takmičenja i podsetio da je sledeće godine u planu da se izvrši  rekonstrukcija stadiona u Karađorđevom parku, što bi bio samo još jedan benefit u turističkoj ponudi Grada Zrenjanina.

Ovogodišnji sajam turizma najpre  promoviše zdravstveni turizam, zatim turizam regija, gradova i opština, kao i gastro i etno turizam, po čemu je Vojvodina, posebno prepoznatljiva.

Okosnicu jubilarnog 50. međunarodnog sajma turizma čini Dunavski region koji karakteriše širok spektar kompleksnog i raznolikog istorijskog nasleđa, kultura, religija, tržišta, zajednica i država, što je motivisalo opredeljenje da upravo on bude geografski, ali i kontekstualni okvir za razvoj grupe sajmova LORIST.

Od ove godine se koncepcijski redefiniše u Sajam receptivnog turizma u čijem centru je turista za kojeg se kreira ponuda zasnovana na savremenim motivima, očekivanjima i iskustvima.