Centar za ocenjivanje stranih direktnih investicija u svetu FDI Intelligence stavio je Grad Zrenjanin na treće mesto po isplativosti ulaganja u kategoriji mikro evropskih gradova budućnosti za period 2022/23. Takođe, Zrenjanin se našao i među deset mikro evropskih gradova budućnosti u kategoriji primene FDI strategije.

Rezultati ocenjivanja predloga agencija evropskih zemalja za promociju investicija objavljeni su u posebnom izdanju magazina FDI, koji izdaje poznati engleski “Fajnenšal Tajms”.

“Vidljivost” Zrenjanina u prestižnom Centru za ocenjivanje stranih direktnih investicija pojavila se izgradnjom novih industrijskih zona, konstantnim ulaganjima u njihovu infrastrukturu, širenjem i dolaskom brojnih investitora. Počev od 2012. godine i prvog priznanja – kada se industrijska zona “Jugoistok” našla na 48. mestu na listi od 600 najboljih zona sveta za investiranje iz preko 120 zemalja – Zrenjanin je još nekoliko puta uvršten među 10 evropskih gradova slične veličine, u različitim kategorijama ocenjivanja.

Slobodna zona Zrenjanin je 2014. godine proglašena za najbolju u Evropi po podsticajima za investitore, a naredne godine svrstana je na 8. mesto u kategoriji za start-up. Godine 2018. Zrenjanin je uvršten u TOP 10 evropskih mikro gradova budućnosti, a sada je FDI Intelligence dodelio našem gradu i dva nova priznanja.

Industrijska zona “Jugoistok” formirana je na 72 hektara površine i 2018. godine proširena na čak 550 hektara, što je najveća zona za direktna privredna ulaganja na teritoriji Srbije. U ovom trenutku u zoni posluje, gradi proizvodne pogone ili je kupilo zemljište 30 kompanija, među kojima je i najveći investitor ikada u Zrenjaninu i najveći direktni strani ulagač u Srbiji, kompanija “Linglong”, sa proizvodnim kompleksom vrednim skoro milijardu dolara.