Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić primio je danas u Novom Sadu posebno priznanje, koje mu je dodeljeno u okviru ceremonije otvaranja Prve Regionalne konferencije o preduzetništvu, na Novosadskom sajmu, u Kongresnom centru “Master”. Priznanje Gran Pri Biznis samita 2017. za najboljeg gradonačelnika jugoistočne evrope dodeljeno mu je od strane eminentnog međunarodnog žirija, sastavljenog od predstavnika više institucija i javnih ličnosti, na čelu sa Tanjom Jakšić, iz Alijanse za javno-privatno partnerstvo “Krim Srbija” (C.R.E.A.M. Serbia).

“Radi se o gradonačelniku koji, hvaleći svoj grad, hvali i Vojvodinu i Srbiju, a dovodeći investitore u svoj grad, dovodi ih u čitavu zemlju. Ne samo zbog najbolje investicione zone ili najboljeg festivala piva, već i zbog činjenice da se svaki gost u gradu na čijem je on čelu, oseća kao u svojoj kući, bilo da je preduzetnik, turista, putnik ili običan građanin”, deo je šireg obrazloženja nagrade, izrečenog danas prilikom dodele priznanja Janjiću, koje mu je uručila Marija Jovičić, predsednica Upravnog odbora Biznis samita “Uposlimo Srbiju” i nosilac priznanja “Najžena 21. veka” 2016. godine u sektoru preduzetništva.

Prethodno je gradonačelnik Zrenjanina, otvarajući Prvu Regionalnu konferenciju o preduzetništvu, naznačio osnovne pravce kojim se grad kretao proteklih godina, s posebnim osvrtom na razvoj i proširenje industrijskih zona, konkurentnosti u investicionom smislu i saradnju obrazovnih institucija sa kompanijama.
“Pokušavamo da u jakoj konkurenciji država u okruženju i drugih gradova u Srbiji budemo jedna od najatraktivnijih sredina za ulaganje, a to činimo na različite načine. Pre svega, kroz kompletno opremljene industrijske zone, obučenu radnu snagu, brzu i efikasnu administraciju, dobru poslovnu klimu. Značajno je i uspostavljanje saradnje između naših obrazovnih institucija, Tehničkog fakulteta i srednjih škola, sa kompanijama koje posluju u Zrenjaninu, kako bi se školovao kadar za potrebe tih kompanija, a samim tim i mladim ljudima obezbedio posao u njima. Drago nam je što se prepoznaju svi ti naši napori da budemo dobro mesto za investiranje i dobro mesto za život”, poručio je Janjić na današnjem skupu.

Zahvaljujući se na laskavom priznanju koje mu je uručeno, istakao je da je za to potrebno imati i brojne dobre saradnike i uspešan tim.
“Prepoznati smo i kao sredina koja pomaže investitorima i preduzetnicima da razviju svoj biznis, i to je zapaženo ne samo u drugim delovima naše zemlje, nego i u regionu. Što se tiče privlačenja stranih investitora, uradili smo mnogo toga i što se vidi i što se ne vidi, tokom ovih 11 godina od kada su oformljene naše industrijske zone. Niko od investitora u međuvremenu nije otišao iz grada, ili nastavlja biznis ili proširuje svoje kapacitete. Pored 7000 otvorenih radnih mesta u našim zonama, samo smo prošle godine potpisali 14 novih ugovora o investiranju, među kojima i sa mnogim domaćim preduzećima”, kazao je gradonačelnik i dodao da je dobar privredni pokazatelj u gradu i oživljavanje stambene izgradnje i obnova saobraćajnica, u saradnji sa državom.

“Završavamo rekonstrukciju postojećeg puta prema Novom Sadu, a upravo danas je u Vladi Republike Srbije potpisan Protokol za izradu projekta saobraćajnice sa četiri trake Zrenjanin – Beograd i Zrenjanin – Novi Sad, što je sjajna vest. Kada ovih dana završimo i tu decenijsku priču sa vodom, mislim da će Zrenjanin biti još bolje mesto za investiranje i za život”, zaključio je Čedomir Janjić.

Prvu regionalnu konferenciju o preduzetništvu organizuju, povodom proglašene decenije preduzetništva u Republici Srbiji, Novosadski sajam, Etno centar „Gegula“ iz Kraljeva – Centar za uspešan razvoj porodične poljoprivrede i turizma, uz podršku Evropske komisije za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća (DG GROWTH) EUROPEN SME WEEK i C.R.E.A.M. Srbija JPP Alijansa, Novi Sad. Konferenciji prisustvuje oko 200 učesnika iz Srbije i regiona.

 

Izvor:zrenjanin.rs