Zrenjanin- Prvi festival mladih talenata u klasičnoj muzici „Franc List Fest“ održan je sinoć, 6. oktobra, u Kaštelu Ečka pod pokroviteljstvom AP Vojvodina, Grada Zrenjanina, u organizaciji  Color Media Communications i Udruženja poslovnih žena „Sofia“. Festival je revijalnog karaktera i sjajna prilika  za mlade ljude da se predstave i pokažu svoj talenat.
Najvećim klavirskim delima Listovog stvaralaštva publici su se predstavili mladi pijanisti Muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina i Muzička omladina Beograda, a specijalna gošća festivala bila je italijanska pijanistkinja Elisa Tomelini.
 
Vlastelin Lukač Lazar kupio je na licitaciji pustaru Ečku 1781. godine i tu izgradio crkvu i osnovao naselje za svoje podanike. Dvorac „Ečka“ početkom XIX veka podigao je Lukin sin, Agošton Lazar i on je najzaslužniji za njegovo otvaranje 1820. godine. Na svečano otvaranju svirao je Franc List, tada devetogodišnji dečak, kasnije slavni kompozitor. Otvaranju je prisustvovao i čuveni grof Esterhazi, najbogatiji i najugledniji vlastelin u Ugarskoj.

Marijana Kerleta ispred Udruženja poslovnih žena „Sofia“ svečano je otvorila prvi festival „Franc List“ i  istakla veliku važnost festivala, koji otvara mnogo mogućnosti za razvoj kulture i turizma u našem regionu.

-I sami smo iznenađeni činjenicom da smo već u prvoj godini dobili italijansku pijanistkinju svetskog glasa Elisu Tomelini, tako da je naša želja da dobijemo na kvalitetu  već u prvoj godini ostvarena- rekla je Marijana Kerleta.

 

– Grad Zrenjanin podržao je  ovaj festival, jer je njegov cilj da se afirmišu mladi umetnici, a  naša velika želja je da u budućnosti  podržimo i predstavljamo ove mlade izvođače- rekao je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.  

 

Mina Damjanov učenica drugog razreda muzičke škole „Josif Marinković“ nastupala je prva na festivalu, a izvela je Rahmanjinov Muzički momenat u e-molu.

Ona je istakla da je ovaj festival izuzetno bitan za grad Zrenjanin, kao i za mlade izvođače koji nemaju često priliku da nastupaju i pokažu svoj talenat.

Hor muzičke škole „Josif Marinković“ sa dirigentom Zoricom Kozlovački, uz klavisrku pratnju Anike Gardinovački predstavio se kompozicijama „Excultate, Jubilate“, „TheGround“, „Yoshua“ i „Baba Yetu“.

Mlada italijanska pijanistkinja Elisa Tomelini izvela je  dela Franca Lista, Šopena, Paganinija i drugih.