Zrenjanin Lekarska slava  Sveti vrači Kozma i Damjan obeležena je danas u organizaciji Podružnice lekara Zrenjanin liturgijom i rezanjem Slavskog kolača u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice, nakon čega je u Duhovnom centru „Prepodobni Rafailo Banatski“ organizovan svečani prijem. U večernjim satima lekari će proslavu nastaviti na tradicionalnom lekarskom balom koji će biti održan u hotelu „Vojvodina“.

Kumovi slave su bračni par dr Svjetlana Ždrale, šef Odseka neonatologije Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ Zrenjanin i Mr sci dr Zdravko Ždrale, v.d direktora Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin. Kumstvo je preuzela dr Miloranka Kijurski, lekar Doma zdravlja Zrenjanin.

Sveti Kozma i Damjan se smatraju zaštitnicima lekarske profesije. Prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ne tražeći za uzvrat ništa „radi dobitka i bogaćenja“, već „Boga radi“, pa su u narodu poznati kao sveti Bezsrebrenici.
Oni su braća po telu, rodom iz Azije, sijali su dobrim delima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje i dušama i telima lečeći svaku slabost i svaku nemoć.
Zapisano je takođe da je Kozma „ljuto zamerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izlečili od teške bolesti, uzeo tri jajeta i da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata“.

Svetitelji su ipak sahranjeni jedan pored drugoga u mestu Feremanu. Svetitelji Kozma i Damjan, u narodu poznati i kao sveti Vrači, predstavljaju se na ikonama i freskama u srednjovekovnoj odeždi, s kovčežićima u kojima su nosili lekove. Jedna od najpoznatijih fresaka s likovima svetih Kozme i Damjana nalazi se u Pećkoj Patrijaršiji, iznad sarkofaga arhiepiskopa Danila Drugog.