U Beogradu je u petak, 3. novembra 2017. godine, u organizaciji grada Beograda  i JKP “Gradska čistoća” održano finale republičkog takmičenja u  eko kvizu “Prljavo ili čisto – nije isto” U kvizu su učestvovali učenici OŠ „Stevan Sremac” iz Borče, OŠ „2. oktobar” iz Zrenjanina, OŠ „1. maj” iz Vranja i OŠ „Takovski ustanak” iz Gornjeg Milanovca. Pobednik ovogodišnjeg prvog republičkog  takmićenja je OŠ “2.oktobar” iz Zrenjanina

Da podsetimo, Javno komunalno preduzeće „Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin, u saradnji sa JKP “Gradska čistoća” iz Beograda sprovelo je  u aktuelnoj 2016/2017 školskoj godini „Eko-kviz“ na temu „Prljavo ili čisto nije isto“, za učenike od petog do osmog razreda.

Reč je o edukativnom kvizu čiji je cilj podizanje nivoa svesti osnovaca o značaju životne sredine i nivoa informisanosti o reciklaži i ekologiji. Kviz je bio namenjen školama na teritoriji grada Zrenjanina i naseljenih mesta. Naše preduzeće je do sada dosta toga uradilo, i trudimo se i dalje da naša životna sredina bude što čistija. Međutim, to ne možemo sami, potrebni su nam i naši sugrađani, da se zajedno borimo za zdraviju životnu sredinu. Svi moramo biti svesni koliko je važno da negujemo prirodu i čuvamo je, jer će na taj način u čistom i zdravom gradu biti zdraviji život svih njegovih građana. Zbog toga je jako bitno da se naši najmlađi sugrađani informišu o pravilnom odlaganju otpada, reciklaži, ekologiji i svemu onom što je bitno da bi očuvali životnu sredinu, rekao je Zoran Protić, direktor JKP “Čistoća i zelenilo” Zrenjanin.

Za učešće u Eko kvizu u Zrenjaninu bilo se prijavilo devet škola, od toga osam iz naseljenih mesta i jedna škola iz grada. Eko kviz u Zrenjaninu zvanično je bio započet 6. aprila2017., a u finale za republičko takmičenje u Beogradu,  plasirala se OŠ “2.oktobar iz “ Zrenjanina.

Takmičenju u republičkom eko kvizu otvorio je gradonačelnik grada Beograda, Siniša Mali, a prisustvovali su i  direktor JKP “Čistoća i zelenilo “ Zrenjanin, Zoran Protić sa saradnicima, Simo Salapura, pomoćnik gradonačelnika i Sanja Žurž Nedeljkov, ćlanica Gradskog veća. U muzičko-zabavnom programu za dobru atmosferu bili su zaduženi pevač Renato Henc, a najmlađima je  trikove pokazivao iluzionista i mađioničar Veljko Radić.

Domaćin sledećeg republičkog takmičenja u eko kvizu  biće grad pobednika, a to je Zrenjanin.