Zrenjanin- Građani, predstavnici lokalne samouprave, predstavnici političkih partija posetili su danas postrojenje za prečišćavanje vode i upoznali se sa sistemom njegovog rada.

 

Prilikom obilaska postrojenja direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Ivan Dević i predstavnik investitora firme “Sinertek” Nenad Obradović, kao i stručnjaci iz te oblasti opredstavili  su rad postrojenja i upoznali građane sa tehnološkim procesom koji se na tom mestu odvija.

Direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Ivan Dević rekao  je da je postrojenje spremno, ali da je problem nastao u nadležnosti između Pokrajine i Republike.

U ovom trenutku niko ne može da kaže koliko će to trajati, a prema nekim najavama, broji se danima, a za mene je bitna činjenica da postrojenje radi, sve analize u hemijsko-bakteriološkom smislu se rade i svi rezultati su izvanredni i mirno čekamo trenutak kada će zabrana biti skinuta. Voda je i sada u gradskom vodovodu i zadovoljava sve kriterijume, ali administrativno nije za upotrebu – rekao je Ivan Dević.

-Ovo postrojenje jedno od najvećeg tog tipa u Evropi, voda koja se odatle dobija zadovoljava ne samo evropske, već i mnogo strože kriterijume Srbije- rekao je nakon obilaska postrojenja Nenad Obradović i naglasio da je postrojenje potpuno spremno od 1. septembra, kao i to da su svi tehnički uslovi ispunjeni, ali da ne sklad između  zakonskih regulativa koji se trenutno rešavaju.

– Ministarstvo nam daje saglasnost da možemo, pokrajinski sekretarijat kaže da ne možemo to da radimo, našli smo moguće rešenje i čekamo na odgovor. Nas svaki dan stajanja košta, šaljemo vodu u sistem, radimo besplatno i ja moram da stanem sa radom jer ne mogu da opravdam svom upravnom odboru zašto nastavljamo sa radom i pravimo troškove – rekao je Obradović i ukazao da pokrajinska sanitarna inspekcija treba da ispituje da li je kvalitet vode, hrane, uređaja i opreme u skladu sa zakonom, a ne da li su oni ti koji mogu da se bave delatnošću, ili ne.