ZRENJANIN- Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u prethodnih nekoliko dana, u više odvojenih akcija na suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije, koje su posebno vezane za zloupotrebe službenih položaja u državnim organima, uhapsili su 38 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 2008. godine do danas počinili više koruptivnih krivičnih dela.

 

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni budžet Republike Srbije, budžete lokalnih samouprava i druga privredna i fizička lica oštetili za više od 7,6 miliona evra.

Akcije su u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, Upravom carina i Poreskom policijom, sprovedene pored Zrenjanina i na teritoriji Novog Sada, Subotice, Sombora, Sremske Mitrovice, Pančeva, Smedereva, Požarevca, Jagodine, Zaječara, Čačka, Užica, Pirota, Niša i Novog Pazara.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zrenjaninu, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su carinsku službenicu S.G. (1977), zbog postojanja osnova sumnje da je zloupotrebivši službeni položaj oštetila budžet Republike Srbije za 848.708 dinara.

Postoje osnovi sumnje da je S.G., prilikom carinskog nadzora i kontrole kamiona austrijskih registarskih oznaka, sačinila falsifikovanu ulaznu evidencionu karticu na kojoj je ubeleženo da je vozilo u carinsko područje Republike Srbije ušlo prazno, iako se u njemu faktički nalazila roba u vrednosti od 20.470 evra.

Na taj način, osumnjičena je vozilo pustila da uđe u Srbiju bez plaćanja carinskih dažbina, čime je vozaču kamiona pribavila imovinsku korist od 848.708 dinara, za koliko je oštećen budžet Republike Srbije.

Osumnjičena je uz krivičnu prijavu privedena nadležnom tužilaštvu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zrenjaninu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su zaposlenu u osnovnim školama u Čenti i Aradcu Z.M. (1962), osumnjičenu da je sa računa škola na svoj tekući račun protivpravno prebacila 5.600.000 dinara.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivična dela pronevera, zloupotreba ovlašćenja u privredi i zloupotreba službenog položaja, osumnjičena je uz krivičnu prijavu privedena Višem javnom tužilaštvu u Zrenjaninu.