ZRENJANIN- Gradilište stanova namenjenih najugroženijim izbeglim i raseljenim licima, u Ulici Franje Kluza u Zrenjaninu, posetili su  danas gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima i Ivan Gerginov pomoćnik Komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije.

 

 

Regionalni program stambenog zbrinjavanja RSP je zajednički višegodinji program poznatiji je kao „Sarajevska inicijativa“, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja najugroženijih izbegličkih porodica u regionu: Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Projekat je u jednom momentu jednostrano prekinut od strane Hrvatske ali je 2009. godine obnovljen i to je rezultiralo bespovratnim donatorskim sredstvima u iznosu od 500 miliona evra na nivou celog regiona.

 

Veliko mi je zadovoljsto da istaknem dobru saradnju sa gradom Zrenjaninom, naglasio Ivan Gerginov, pomoćnik Komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije:

-Komeserijat za izbeglice i migracije Republike Srbije je od 2009. godine aktivno radio na stanbenom  zbrinjavanju izbeglica i raseljenih lica. Do danas imamo neki tempo od 5,7 stambenih rešenja na dan, računajući da godina ima 365 dana. Na prvi pogled to je prilično impresivno, ali ako uzmemo u obzir koliki je broj lica u potrebi za zbrinjavanjem, nama je potrebno 17,5 godina da bi zbrinuli sve od tih oko milion ljudi koliko ih je stiglo u Srbiju, a koji nemaju rešeno stambeno pitanje. Iz tog razloga smo 2009. godine pristupili obnavljanju “Sarajevske inicijative” koje je rezultiralo bespovratnim donatorskim sredstvima u iznosu od 500 miliona evra na nivou regiona, od kojih je 300 miliona pripalo Republici Srbiji. Ova zgrada u Zrenjaninu gradi se upravo iz tih sredstava i jedan je među objektima širom Srbije u kojima će biti zbrinuto 17.800 izbegličkih porodica-rekao je  objašnjava Ivan Gerginov.

 

 

 

 Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić istakao je da Grad Zrenjanin učestvuje u ovom projektu i da je grad obezbedio zemljište, infrastrukturu i priključke.

 

-Očekuje nas izgradnja novih stanova u Pančevačkoj ulici u Zrenjaninu i proširenje izbegličkog naselja u Kleku. Radićemo po istom principu kao i do sada, dakle Komesarijat za izbeglice Republike Srbije finansiraće izgradnju, a Grad Zrenjanin obezbeđuje građevinsko zemljište i svu neophodnu infrastrukturu. I ovde, u Ulici Franje Kluza imamo još raspoloživog prostora, u Pančevačkoj je lokacija još atraktivnija i siguran sam da će svi koji budu dobili rešenja za stanove biti zadovoljni -rekao je Janjić.

Finansijska sredstva za realizaciju izgradnje 11 stambenih jedinica u iznosu od 274.000 EUR obezbeđena su kroz donatorska sredstva Fonda Regionalnog stambenog programa, preko Banke za razvoj Saveta Evrope i kroz učešće Grada Zrenjanina, koji je obezbedio građevinsko zemljište i svu neophodnu infrastrukturu za buduće stanove.