ZRENJANIN- Izložba učesnika 62. saziva Umetničke kolonije Ečka – Slika 2017 biće otvorena u ponedeljak, 18. decembra sa početkom u 19 časova, u Savremenoj galeriji Zrenjanin.

 

62. saziv umetnika u Umetničkoj koloniji Ečka „Slika 2017“ okupio je petoro istaknutih savremenih vizuelnih umetnika koji su tokom avgusta meseca boravili i radili u Umetničkoj koloniji Ečka.

Umetnici su tokom boravka u Ečki imali priliku da sami odaberu temu kojom će se baviti u svojim radovima, odnosno mogućnost da predstave ono što ih je najviše inspirisalo i podstaklo na rad u Ečki, njenom okruženju i kroz druženje i razmenu iskustva sa ostalim učesnicima kolonije. Na izložbi će biti predstavljeni radovi kroz koje su umetnici razmatrali i preispitivali pojam slike u različitim kontekstima i medijima.

Učesnici kolonije „Slika 2017“ su Srđan Veljović, Tanja Vujinović, Miodrag Krkobabić, Nemanja Lađić i Katarina Radović, kustoskinja: Sunčica Lambić-Fenjčev.

62. saziv Umetničke kolonije Ečka – Slika 2017. je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

KRATKE BIOGRAFIJE UČESNIKA KOLONIJE

SRĐAN VELjOVIĆ

Fotograf, konceptualni dokumentarista. Rođen 1968. godine. Završio Elektrotehnički fakultet. Član ULUS-a. Bavi se problemom identiteta i njegovog uspostavljanja kao polja konstituisanog izvana, istražujući mesta prestupa granice koja ga definiše.
Realizovao projekte: Arhitektura i fašizam, Lep život kao eksces, Nebo, Granice roda, Ekonomija moći heteroseksualne veze, Koliko visoko je bezbedno, Nož žica, Umeće tranzicije, Transponovanje – Džoni Racković, Mnoštva, Tehno – pozicije potkulture, Moguća mesta solidarnosti, Muzeji i još po neko mesto sećanja , Jarboli, Industrija, Fotografije, portreti, Bioskopi u kulturi sećanja, 20-25-29, Das Unheimliche koncept kao praktična alatka, Devedesete. Izlagao više puta grupno i samostalno u Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj , Bosni, Sloveniji, Rumuniji, Albaniji, Austriji, Nemačkoj.

 

TANjA VUJINOVIĆ

Rođena u Loznici 1973. godine. Diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na slikarskom odseku. Bila je gostujući student na Akademiji za umetnost u Dizeldorfu u klasi Jana Dibetsa, a doktorirala je na području Filozofije i teorije vizuelne kulture na Fakultetu za humanistične studije Kopar. Međunarodno aktivna novomedijska umetnica, poznata je po njoj svojstvenim videima i interaktivnim instalacijama u kojima istražuje odnos čoveka i tehnologije. Njene instalacije, koje naziva aparatima za promišljanje društva, sastavljene su od zvuka, videa, crteža, ili interaktivnih računarskih radova koje možemo razumeti kao antropomorfne i apstraktne mašine kroz koje istražuje načine percipiranja i čuvanja memorije. Od kraja 90-tih godina, učestvovala je na brojnim izložbama i festivalima širom Evrope. Do sada je izlagala internacionalno na 140 grupnih i 30 samostalnih izložbi.

 

MIODRAG KRKOBABIĆ

Diplomirao, magistrirao i doktorirao na FLU u Beogradu. Kao višestruki DAAD stipendista boravi u Nemačkoj na specijalizaciji Audiovizuelnih kompozicija (Hochschule fur Kunste, Bremen), koje danas predaje na VŠLPU u Beogradu. Od 2000. redovno izlaže, drži predavanja, radionice i projekte koji povezuju savremeni život, umetnost i kulturu širom sveta, istražujući stanje svesti današnjeg društva. Kroz preispitivanje socioloških, političkih i ekonomskih uticaja savremenog društva na čoveka, kritički sagledava načine na koji institucionalni sistem, marketing i politika iskrivljuju našu percepciju i stavove. Izlagao na više stotina izložbi, festivala i umetničkih projekata u galerijskom i javnom prostoru širom sveta. Njegovi brojni radovi se nalaze u kolekcijama muzeja i institucija savremene umetnosti od Njujorka do Šangaja. Od 2006. do 2010, umetnički direktor Memorijala Nadežde Petrović, gde uvodi novi idejni i organizacioni koncept i zajedno sa Mirkom Ilićem stvara vizuelni identitet Memorijala.
Dobitnik nagrade 42. Oktobarskog Salona u Beogradu 2001, Nagrade Galerije na 22. Memorijalu Nadežde Petrović u Čačku 2002, kao i Počasne nagrade na Festivalu Videobrasil u Sao Paolu, 2003. godine. Iste godine dobija i Nemačku nagradu za razmenu akademskih građana. Godine 2005. sa stipendijom KulturKontakt iz Beča, boravi kao gostujući umetnik u Insbruku, Austrija (Buchsenhausen). Godine 2006. dobitnik Nagrade žirija na 10. Internacionalnom Bijenalu u Kairu, Egipat. 2010. godine nominovan u uži izbor za Henkel Art.Award, Beč, Austrija. Godine 2015. nominovan u uži izbor za Politikinu nagradu za najbolju izložbu u Srbiji. Godine 2016. nominovan za Nagradu grada Beograda za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije.

NEMANjA LAĐIĆ

Rođen u Beogradu 1984. godine. Diplomirao na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2009. u klasi profesora Mrđana Bajića, a 2011. završio Transmedia program na Sint Lukas univerzitetu u Briselu. Nekoliko puta nagrađivan kao student. Izlagao deset puta samostalno i učestvovao na četrdesetak grupnih izložbi i festivala. Bavi se prvenstveno video instalacijama, kroz koje istražuje uticaj savremenih sredstava komunikacije na doživljaj vremena i prostora, kao i relativnost procesa opažanja u kontekstu tehnološki uslovljenog, digitalnog sveta.

KATARINA RADOVIĆ

Rođena u Beogradu, gde trenutno živi i radi. Studirala istoriju umetnosti na Univerzitetu u Saseksu u Velikoj Britaniji. Diplomirala 2006. godine na katedri za fotografiju u klasi prof. Milana Aleksića na Akademiji umetnosti BK u Beogradu. Dobitnica stipendije Kultur Kontakt u Beču, 2007. godine i stipendije Evropske kulturne fondacije (ECF) za realizaciju projekata Dok nas smrt ne rastavi, 2009. godine. Njeni radovi se nalaze u: Kolekciji fotografija EROSION (Litvanija), TELENOR Kolekciji savremene srpske umetnosti (Srbija), Kolekciji Rovinj Photodays u Muzeju umetnosti i zanata (Zagreb, Hrvatska), Muzeju grada Beograda (Srbija), Muzeju afričke umetnosti (Beograd, Srbija), Kolekciji Imago Mundi BENETTON (Italija), kao i privatnim zbirkama. Izabrane izložbe: 2016. Kad prestaneš da me češljaš, prestaću da te mrzim, samostalna izložba u Muzeju afričke umetnosti, Beograd, Srbija; 2014. Iz druge ruke (kustos Irena Šimić), Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Beograd, Srbija; 2014. Rovinj Photodays, (3. mesto u kategoriji Umetnički koncept), Galerija stare tvornice, Rovinj, Hrvatska; 2013. KAUNAS PHOTO festival, galerija M. Žilnikas, Kaunas, Litvanija; 2012. Fotodokumenti 2, Salon Muzeja savremene umetnosti, Beograd, Srbija; 2011. Dok nas smrt ne rastavi, samostalna izložba u galeriji Foton, Ljubljana, Slovenija; 2010. Dok nas smrt ne rastavi, samostalna izložba u galeriji Artget, Kulturni centar Beograda, Srbija; 2010. Central Europe Revisited III (kustos Loran Heđi), Schloss Esterhazy, Ajzenštat, Austrija; 2008. NOORDERLIHT Foto Festival, Fris Muzej, Leuvarden, Holandija; 2008. TELENOR kolekcija srpske umetnosti, Paviljon Cvijeta Zuzorić, Beograd, Srbija.