Danas kada je sve na „klik“ od dece, jedna profesorka književnosti i jedna pedagoškinja pretočile su profesije u ljubav, realizovale zanimljivu ideju i u edukativne svrhe iskoristile savremenu tehnologiju.

 

-Na ovu ideju smo došle sasvim slučajno, radeći prezentaciju za odbranu diplomskog rada. Pomislile smo zašto da ne iskoristimo svoja znanja i veštine i usmerimo na ono što volimo, književnost, decu i poučavanje – kaže Jadranka Štefković.

Avanture Dobrog Vuka, kako je nazvan ovaj projekat, naišle su, kažu naše sagovornice, na veliki broj pozitivnih komentara.

„Pravimo originalne klipove na Jutjubu. Kratke, kako bi zadržale pažnju dece. Interpretativno čitanje književnih tekstova i originalne ilustracije u kombinaciji sa prikladnom muzikom u pozadini mogu da posluže kao odlična zamena za čitanje knjiga recimo dok ste na putu u kolima. Namenjeni su deci i roditeljima i svima koji vole da slušaju priče, pesme i bajke,“ kaže profesorka književnosti Jadranka Štefković.

„Mislimo da je slušanje priča i pesmica za decu veoma važno. Slušajući priče, dete razvija maštu. Razmišlja o ljudima, mestima i situacijama sa kojima će se u životu sretati. Mašta je korisna za rešavanje izazova (problema) u svakom životnom dobu. Deca dok slušaju priče proširuju svoj rečnik, kao i opšte znanje. Takođe, upoznaju se sa književnim jezikom, koji se razlikuje od svakodnevnog, a da ne spominjemo koliko je značajno to što se razvija ljubav prema knjizi,“ kaže pedagoškinja Bojana Pisodorov.

Svi nekuda žure, najčešći izgovor je da se nema vremena za čitanje. Okej! Nemate vremena? Lakše vam je da pustite Jutjub? To je u redu. Mi pomažemo roditeljima, bakama, dekama, starijoj braći i sestrama. Pustite deci nešto korisno, poučno, smirujuće, edukativno i lepo. Verujemo da su Avanture Dobrog Vuka upravo takve.

Posetite naš Jutjub kanal Avanture Dobrog Vuka i uživajte zajedno sa svojom decom u društvu Dobrog Vuka, kniževnog avanturiste- poručuju Bojana i Jadranka.