ZRENJANIN – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović danas je svečano pustio u rad postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda nastalih u proizvodnom procesu kožare “Dafar” u Zrenjaninu. Kožara „Dafar“ je u italijanskom i holandskom vlasništvu, bavi se štavljenjem i doradom kože i izvozno je orijentisana prema tržištu Evropske unije.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sa predsednikom nadzornog odbora „Dafara“ Zoranom Galovićem i gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem sa saradnicima obišao je fabriku i istakao veliko zadovoljtsvo što je danas pušteno u rad postrojenje  za prečišćavanje otpadnih voda.

 

Pogoni kožare „Dafar“

-Ovom investicijom pomognutom od strane Pokrajinske vlade u iznosu od 36 miliona dinara zapravo pokazujemo naše glavne elemente politike koju vodimo, a to je da pomognemo pre svega domaćim kompanijama koje učestvuju u izvozu. Izvoz Vojvodine je u proteklih godinu dana porastao je za skoro 20% i zato želimo da pomažemo domaće kompanije, mala i srednja preduzeća, koja podižu kvalitet života ne samo u pokrajini, već u celoj našoj zemlji. Važno je da se ova kompanija razvija, da posluje na mestu gde je nekada takođe bila kožara, oni su obnovili proizvodnju, zapošljavaju više od 110 radnika i to ide u prilog činjenici da se grad Zrenjanin ubrzano razvija, jer osim onih kompanija koje zapošljavaju veliki broj ljudi, sve više postaje prepoznatljiv po manjim preduzećima koja se bore, zauzimaju mesta na tržištu i dokazuju da mogu da pariraju i većim kompanijama- rekao je predsednik Pokrajinske vlade  Igor Mirović.

On je istakao da će Pokrajinska vlada u Zrenjaninu i u ovoj godini investirati značajna sredstva, ne samo u privredni, već i u komunalni razvoj i u razvoj infrastrukture.

-Konkurs je u toku i očekujem da Grad Zrenjanin konkuriše svojim važnim projektima. Sigurno je da ćemo raditi na rekonstrukciji stadiona u punom obimu, a nadam se da ćemo i kroz druge poslove i projekte dokazati ključ naše saradnje s lokalnim samoupravama, kao i uspešnim preduzećima u njima. Prošle godine preko Razvojne agencije Vojvodine otvorili smo jednu značajnu finansijsku liniju, zaposlili smo gotovo hiljadu radnika, očekujem u februaru i raspisivanje novog konkursa i polako, iz strukture budžeta APV, koja nije imala razvojni karakter, pretvaramo je u budžet iz kog investiramo u lokalne kompanije, u sve lokalne samouprave, podižemo visinu kapitalnog iznosa budžeta iz godine u godinu i time ispunjavamo program koji smo definisali- dodao  je Mirović.

-Investicija u kompaniji „Dafar“ je odličan primer saradnje i pomoći Vlade Vojvodine u oblasti privrede. Na ovaj način podstičemo domaću proizvodnju, ne samo u okvirima naše, kožarske proizvodnje, već i u obućarskoj industriji, a mi se naslanjamo i na klaničnu i na stočarsku proizvodnju. Naši planovi za naredni period u vezi su sa puštanjem ovog pogona u rad, jer time dobijamo i mogućnosti za proširenje kapaciteta i izvoza za bar još 50 procenata u naredne dve godine- rekao je Zoran  Galović predsednik kompanije „Dafar“.

 

Gradonačelnik Čedomir Janjić  zahvalio se  predstavnicima kompanije „Dafar“ i predsedniku Pokrajinske vlade na ovoj investiciji i podsetio  da je u neposrednoj blizini i lokacija budućeg centralnog gradskog prečistača otpadnih voda.

-Ova kompanija je primer jedne od retkih uspešnih privatizacija u Zrenjaninu, a gradnja prečistača je sigurno i model koji ćemo imati u vidu kada se budemo opredeljivali kako ćemo raditi naš centralni prečistač otpadnih voda-  rekao je Janjić.