ZRENJANIN- Izložbu „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić“ posetio je i pethiljaditi posetilac u petak, 26. januara 2018. godine, u popodnevnim časovima. To je bila Emilija Balo, učenica I-8 razreda Zrenjaninske gimnazije, i njoj je tim povodom uručen poklon-paket.

Da podsetimo: Izložba iz fonda Narodnog muzeja Zrenjanin pod nazivom Dakle, Vi ste taj Uroš Predić? otvorena je u Salonu zrenjaninskog Muzeja 7. decembra 2017. godine povodom 160 godina od rođenja slikara.

Samo godinu dana nakon slikareve smrti, 1954. u zrenjaninski Narodni muzej dospeo je gotovo celokupan inventar Predićevog beogradskog ateljea, što je i poslužilo kao osnov za ovu izložbu koju čine 32 rada Uroša Predića (slike, crteži, studije), kao i vajarski i crtački radovi drugih autora koji su predstavljali ovog umetnika. Takođe, na postavci su izloženi lični predmeti, nameštaj, fotografije, posetnice, razglednice, pisma, ordenje, dnevnik, slikarski rekviziti i materijal, katalozi, knjige, časopisi…

Život i stvaralaštvo Uroša Predića prikazano je u vidu tematskih segmenata, od njegovog školovanja u rodnom Orlovatu, preko Pančeva, Beča, putovanja po Italiji, te povratka u zavičaj do konačnog preseljenja u Beograd gde je i umro 1953. godine. Takođe, posebno je istaknut Predićev rad kao ikonopisca i portretiste, njegov odnos sa članovima familije, kao i sa slikarima Pajom Jovanovićem i Stevanom Aleksićem, te naučnikom Mihajlom Pupinom. Bogata sačuvana korespodencija omogućava nam da sagledamo i kontakte koje je imao sa savremenicima, istaknutim pojedincima iz političkog, kulturnog, privrednog i verskog života. Na izložbi su predstavljeni i dečji crteži Uroša Predića koje je radio kada je imao između 10 i 12 godina, kao i nedovršena slika „Kamenovanje Sv. Stefana“ koja se smatra njegovim poslednjim delom. Po prvi put prikazani su crteži po kojima je radio ikone za Njegoševu kapelu na Lovćenu koja je srušena. Jedna od najpoznatijih Predićevih slika „Vizija u oblacima“ zauzela je posebno mesto uz detaljnu interpretaciju slike sa upisanim objašnjenjima. Na izložbi je predstavljen i gimnazijski crtež koji je uradio Mihajlo Pupin, Urošev prijatelj još od ranih školskih dana. Poseban segment posvećen je odnosu Predića i Zrenjanina, od prvih dolazaka u taj grad još u detinjstvu, preko velikog uzora koga je imao u bečkerečkom slikaru Konstantinu Danilu, te kontaktima sa ovdašnjim prijateljima i rođacima, do odluke grada da jednu ulicu imenuje po njemu. Ova izložba, organizovana povodom 160 godina od Uroševog rođenja, pokušaj je da Narodni muzej Zrenjanin još jednom ukaže ne samo na veličinu njegovog značaja, već i na neraskidiv odnos jednog slikara i jednog grada, i to kroz legat koji ovu ustanovu čini i privilegovanom i jedinstvenom kada je reč o životu Uroša Predića.

Autor izložbe je viši kustos-istoričar umetnosti Olivera Skoko. Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i kompanija Gomeks. U toku trajanja izložbe organizovan je bogat prateći program: radionice, predavanja, promocije, koncerti, a izložba će biti otvorena do 28. februara 2018. godine.