XII Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 28. januara do 3. februara 2018. godine. Svojim doprinosom i tribinama koje sprovodimo ispred FOŽ SPS Zrenjanin želimo da ukažemo na važnost prevencije kod ovog oboljenja koje se može izlečiti ako se otkrije na vreme.

U organizaciji Foruma žena GrO SPS Zrenjanin na čelu sa predsednicom Željkom Milošević održane su tribine u Mesnim organizacijama u Zrenjaninu i prigradskim mestima:   Perlezu, Knićaninu, Lazarevu i Melencima sa stručnim predavačima. Trudimo se da informišemo što veći broj naših sugrađanki i sugerišemo im na sam značaj odlaska na pregled. Putem ovih predavanja prisutni mogu direktno da dobiju informacije o ranim stadijumima ove bolesti.

Naš cilj je da u narednom periodu nastavimo sa edukacijama koje smo započeli i informišemo što veći broj žena u nadi da ćemo svojim malim doprinosom spasiti nečiji život.

Već dvanaestu godinu zaredom, u Srbiji se, na inicijativu Evropske asocijacije za borbu protiv raka grlića materice (ECCA), poslednja nedelja u januaru obeležava kao Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, sa ciljem da se u tom sedmodnevnom periodu posebno intenziviraju sve one aktivnosti koje pažnju javnosti adekvatno usmeravaju ka činjenici da je rak grlića materice i dalje u samom vrhu među uzrocima oboljevanja, ali i umiranja žena, naročito u našoj sredini.

Ovogodišnjim sloganom „Stop raku grlića materice“ šalje se snažna poruka i samim ženama o važnosti preuzimanja lične odgovornosti za sopstveno zdravlje, pre svega, ukazivanjem na sve dostupne preventivne mere.

U Srbiji se, naime, svake godine registruje skoro 1.300 žena novoobolelih od raka grlića materice, dok godišnje gotovo 500 njih izgubi život u borbi sa ovom bolešću. Samo u Beoradu, oko 100 žena svake godine umre od ovog maligniteta, a ovaj broj se održava već nekoliko godina unazad.

Ovakva situacija je direktna je posledica činjenice da se kod nas više od dve trećine slučajeva raka grlića materice otkriva u odmakloj fazi bolesti, kada lečenje poprima sve komplikovaniji tok, terapijski protokoli postaju složeniji i značajno skuplji, pritom naporniji za samog pacijenta i agresivniji za njegovo opšte zdravlje dok, istovremeno, šanse za izlečenje postaju sve manje.

Ključ za promenu postojeće poražavajuće slike leži u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti. U prilog tome, postoje brojni dokazi da se dobro organizovanim skrining programima, može sprečiti i do 80% slučajeva ovog maligniteta.