Zrenjanin- U Kulturnom centru Zrenjanina tokom do kraja januara pored izložbe radova Nikolasa Arvantidisa očekuje nas promocija knjige Miloša Meljanca, premijera filma, klasici horora, a u petak, 19. januara, plivanje za Časni krst.

IZLOŽBA RADOVA NIKOSA ARVANITIDISA

“URANJANJE U KRUG”

Izložba radova Nikosa Arvanitidisa “Uranjanje u krug” otvorena je do 25. januara u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Period nastanka radova, koji se predstavljaju zrenjaninskoj publici, je od 2014. do 2017. Reč je o gravurama i slikama na metalu i instalacijama u prostoru.

Njegove gravure i slike na metalu zasnivaju se na ikonografskoj tradiciji apstraktnog eksprezionizma i ideji  o izražavanju unutrašnjih stanja ili osećanja u jednom singularnom, neponovljivom i kreativnom činu. Autor favorizuje kružnu formu kao polje intervencije i igre, sa kombinacijom amorfnih i geometrijskih oblika.

Nikos Arvanitidis je rođen u Novom Sadu, 1976. g. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na odseku grafika u klasi profesora Zorana Todorovića. – 2009. magistrirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na odseku grafike, sa magistarskom temom pod nazivom “Krug” , mentor: profesor Slobodan Knežević.  Autor, trenutno, radi kao vanredni profesor na odseku grafike Fakulteta umetnosti u Zvečanu. Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi.

 

UTORAK, 16. JANUAR

PROMOCIJA KNJIGE

Promocija knjige Miloša Meljanca – “Miloševo – naseobina udovica” (Stradanje Srba kolonista u Makedoniji 1941-1945.) biće održana u utorak, 16. januara u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Na promociji, pored autora, govori i mr Petar Jakšić, istoričar. Moderator je Miroslav Samardžić. Promocija počinje u 19 časova.

 

UTORAK, 16. JANUAR ZRENJANINSKA PREMIJERA FILMA

MILE TURAJLIĆ – “DRUGA STRANA SVEGA”

Zrenjaninska premijera dokumentranog filma Mile Turajlić “Druga strana svega” biće održana u utorak, 16. januara. Film se emituje u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina od 20 časova.  Ulaz je besplatan.

Dokumentarni film “Druga strana svega” rediteljke Mile Turajlić iz Srbije, portret porodice kao simbol političkih nemira u društvu, osvojio je glavnu nagradu 30. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA). Nagrada za najbolji dugometražni dokumentarni film na IDFA, dodeljena je Mili Turajlić 22. novembra na svečanoj ceremoniji tog najprestižnijeg festivala filmske dokumentaristike, čiji je žiri istakao da “Druga strana svega” slojevitim filmskim jezikom vešto spaja istorijsko i lično.

“Jedan stan postaje metafora i za bivšu Jugoslaviju i za trenutnu političku klimu u regionu. U prostoru u kojem su prošlost i sadašnjost u neprestanom dijalogu otkrivamo lik koji inspiriše. Kroz autorkinu kameru upoznajemo njenu majku  prosvećenu ženu koja je život posvetila političkom aktivizmu. Poetski strukturisana, lepota ovog lika naprosto odjekuje”, naveo je žiri koji su činili Zaradasht Ahmed (Norvesska), Galia Bador (Izrael), Ernesto Pardo (Urugvaj), Diana Sanchez (Kanada) i Frank Scheffer (Holandija).

Zaključana vrata u svojevremeno podeljenom stanu u Beogradu, koja već 70 godina predstavljaju barijeru koja jednu porodicu odvaja od njene prošlosti, otkrivaju u novom filmu Mile Turajlić istoriju i njene porodice i burnu političku prošlost zemlje. Dok rediteljka traži odgovore od svoje majke, univerzitetske profesorke i dugogodišnje građanske aktivistkinje Srbijanke Turajlić o njenoj borbi i razočaranjima, hronika njihove porodice postaje i portret društva tokom političkih nemira, postavljajući pitanje da li i kako nove generacije nastavljaju i oblikuju borbu za budućnost zemlje u kojoj žive.

 

SREDA, 17. I ČETVRTAK, 18. JANUAR KLASICI HORORA

FILM: “NOĆ ŽIVIH MRTVACA”

U sredu, 17. i četvrtak, 18. januara u maloj sali Kulturnog centra od 20 časova u okviru ciklusa – “Klasici horora” prikazuje se film: “Noć živih mrtvaca”/Night of the Living Dead, uticajni crno-beli američki horor film iz 1967. kojeg je režirao George A. Romero.

Radnja se vrti oko tajnovitog ustajanja nemrtvih zombija iz grobova koji opsedaju ruralnu kuću u kojoj se skriva sedmoro živih ljudi. Film je snimljen po nezavisnim uslovima za samo 114.000 $, ali je postigao veliki uspeh zaradivši 12 milijuna $ u SAD. #Ulaz na projekciju je besplatan.

 

 

OD ČETVRTKA, 18. DO NEDELjE, 21. JANUARA 2018. BIOSKOP SINEMA KCZR

FILM: „PATULJCI SA NASLOVNIH STRANA“

Od četvrtka, 18. do nedelje 21. januara u bioskopu Sinema KCZR prikazuje se najnovije filmsko ostvarenje, domaće produkcije, komedija  „Patuljci sa naslovnih strana“. Film se prikazuje u terminima od 18 i 20 časova. Cena ulaznice je 250 dinara.

Domaća komedija „Patuljci sa naslovnih strana“, snimljen je u režiji Milorada Milinkovića poznatog po filmovima  „Mrtav – Ladan“ i „Čitulja za Eskobara“. Milanković potpisuje i scenario najnovije domaće komedije u kojoj glavnu ulogu igra  Gordan Kičić, a veliku glumačku ekipu čine: Boris Milivojević, Aleksandar Radojičić, Milena Radulović, Marko Gvero, Jelena Đukić, Ljubomir Bandović i dr.

Vodeća zvezda rijaliti programa kreira rijaliti stvarnost a stvarnost mu se vraća kao bumerang u vidu rijalitija. Filmska priča o ljudima koji ne prezaju ni od čega, na putu do slave.  Dobijamo filmsku priču o manipulaciji.

 

„Nikola (Gordan Kičić),  bezobrazno vređa ljude koji se prijave na šou «Tri minuta slave»  i zbog toga je jako cenjen i odlično plaćen. Njegove zlobne i otrovne reči magnetski privlače gledalište i rejtinge dižu do nebesa. Osim toga, on smišlja i razne druge reality formate, kao i razne skrivene kamere. Njegov život je zapravo reality program. Njegov najbolji prijatelj Zoran (Boris Milivojević) je vlasnik medijske kuće koja se bavi proizvodnjom raznih reality formata, a žena njegovog prijatelja Mira (Tamara Krcunović) je njegova najveća ljubav iz mladosti, što, naravno, niko osim njih dvoje ne zna.

Nikolin život počinje da se menja u trenutku kada smišlja način kako da od mlade devojke koju gura njena ambiciozna majka, naprave zvezdu. Smeštaju joj skrivenu kameru koja se otima kontroli i on počinje da se pita: je li sve to zapravo nameštaljka, tj. skrivena kamera koju podmeću njemu?“

 

 

PETAK, 19. JANUAR

PLIVANJE ZA ČASNI KRST

U organizaciji Grada Zrenjanina, Kulturnog centra i Crkvene opštine Zrenjanina u petak, 19. januara u 12 časova na Jezeru kod Kulturnog centra biće održano deseto, tradicionalno, PLIVANjE ZA ČASNI KRST. Svi zainteresovani za plivanje i učešće na manifestaciji mogu da se prijave na broj telefona: 064/8116471.

Devetnaestog januara po julijanskom kalendaru slavi se jedan od najvećih hrišćanskih praznika  Bogojavljanje. Bogojavljanje je praznik ustanovljen u spomen na Hristovo krštenje u reci Jordan gde ga je sv. Jovan krstio. Kršenje je obavljeno tri puta porinjanjem u vodu. Prema verovanju, otvorilo se nebo i začuo glas Boga Oca koji je objavio da je Isus njegov sin a na rame Isusa sleteo je i Sveti Duh u obličju goluba. Ovim krštenjem Isus je označio početak svoje hrišćanske misije i propovedi a događaj se zove Bogojavljanje. Bogojavljanje se obeležava širom Srbije plivanjem za časni krst.

 

UTORAK, 23. JANUAR TRIBINA O NARODNIM HEROJIMA

SEĆANJE NA NARODNE HEROJE SREMA

U utorak, 23. januara u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina sa početkom u 19 časova biće održana tribina „Sećanje na narodne heroje Srema“. Uvodničar je Andrija Popović, istoričar a moderator tribine je Miroslav Samardžić.

 

SREDA, 24. I ČETVRTAK, 25. JANUAR KLASICI HORORA

FILM: “ROZMARINA BEBA

U sredu, 24. i četvrtak, 25. januara u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina od 20 časova u okviru ciklusa: “Klasici hororaemituje se film: “Rozmarina beba”, film iz 1968. godine.

Kritika navodi da je reč o  jednom od najmračnijih filmskih ostvarenja, posveta je Satani (ili borbi protiv njega) u stilu briljantnih filmova Isterivač đavola Vilijama Fridkina ili Anđeosko srce Alana Parkera. Čudesno predskazanje reditelja Polanskog (i uvod u sve njegove životne tragedije) adaptacija je istoimenog bestselera Ire Levina. Ulaz je besplatan.