Zrenjanin- Manifestaciju „Korzo fest“, kao i ostala dešavanja u gradu tokom toplih letnjih meseci najavili su danas direktori zrenjaninskih ustanova Zoran Ljubotina, Goran Marinković i Milan Bjelogrlić, kao i direktor aerodroma Ečka Pavle Marković.

Korzo fest je manifestacija koja je nastala 2011. godine u okviru aktivnosti Zone unapređenog poslovanja, sa željom da se kroz različite programe u centru Zrenjanina, građanima ponude kulturni i zabavni sadržaji koji će evocirati i vratiti prave vrednosti i uneti pozitivnu energiju.
Manifestacija je tokom prethodnih godina uspela da ostvari svoj cilj, a to je da se građani i gosti grada tokom letnjih dana pre svega zabave i dobro osećaju u glavnoj ulici, gde se u letnjim večernjim časovima sedi u baštama ugostiteljskih objekata ili šeta kao nekada na korzou.

Inicijatori i idejni tvorci bili su Marjan Rončević – preduzetnik i predsednik BID-a, Vlada Đurić iz Kulturnog centra Zrenjanin, Radovan Moldovan iz KUD-a „Pionir”, Viorel Flora – akademski slikar, Zoran Jerković – sportski radnik i Vladimir Vasiljev, tadašnji direktor Gradske biblioteke.

Ove, 2020. godine, program Korzo festa će se održavati od 17. jula do 15. avgusta, svakog vikenda, petkom i subotom, od 19 do 24 časa, najavio je direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina.

„Planirali smo da ove godine, naravno zahvaljujući Gradskoj upravi, Korzo Fest bude još bolje organizovan i masovnije posećen. Zahvaljujući i drugim ustanovana kulture biće zastupljeno još više programa“, rekao je Ljubotina i podsetio da je počela manifestacija Banatska bajka, koja se ove godine održava po četvrti put, sa raznovrsnim programom koji se održava svakoga dana u Gradskoj bašti, ali i na 21. Banatske vredne ruke.

Direktor Zoran Ljubotina je naveo  samo neke od izvođača koji će nastupati petkom ili subotom na bini kod vodotornja: Garavi sokak, tamburaški orkestar “La banda”, Bijelo dugme Tribute bend, Johny Cash Tribute, Tanja Banjanin, Salsa bend, Tijana Dapčević.

Za najmlađe program će počinjati u 19 časova i deca će imati priliku da gledaju i uživaju u pozorišnim predstavama, plešu sa plesnim grupama, pevaju sa horovima i učestvuju u slikarskim i radionicama starih zanata. Za njih su angažovani klovnovi i animatori obučeni u likove iz njihovih omiljenih crtaća.

Goran Marinković direktor Kulturnog centra Zrenjanina rekao je da će, shodno trenutnoj situaciji, svi programi biti održavani na otvorenom prostoru kako bi se smanjio rizik od prenošenja virusa Covid 19

„Kulturni centar će jednom mesečno organizovani pozorišnu predstavu u letnjem amfiteatru Kulturnog centra, a takođe će se filmske projekcije koje su se do sada održavale ponedeljkom u Gradskoj bašti prikazivati na ovom mestu“, rekao je Marinković.

Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ će dati svoj doprinos da se upotpuni program tokom leta u gradu.

„Ideja je da se u saradnji sa Muzejem piva i kapetanom Nikolom Spajićem, čiji brodić plovi našom rekom Begej organizuje izlet na brodu sa čitanjem zanimljivih naslova. Planiramo da organizujemo promociju filozofije vina uz pomoć enoloag prof. Slobodana Jovića „, rekao je direktor Milan Bjelogrlić.

Sam početak letnjih dešavanja u gradu i manifestacije Korzo fest biće najavljen skokom padobranaca na zrenjaninsko kupalište Peskara, u subotu 18. jula 2020. godine rekao je direktor aerodroma Ečka Pavle Marković, koji je pozvao sve naše sugrađane da posete aerodrom svakog vikenda da vide njihove standardne programa, gde će uskoro i najmlađi moći da učestvuju u radionicama aviomodeliranja.