ZRENJANIN- Internacionalni Dan darivanja knjige održava se širom planete, svake godine 14. februara, u više od četrdeset država. Obeležavanju ovog posebnog dana priključuje se i Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin” sa željom da knjiga stigne u ruke što većem broju dece.

Zrenjaninska biblioteka poziva pojedince da od 5. do 14. februara:

  • Poklone ili razmene dečju knjigu;
  • Ostave knjigu na Dečjem odeljenju Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenajnin” koju su namenili deci koja žive u siromaštvu i nemaju svoju sopstvenu knjigu;
  • Doniraju polovne, neoštećene knjige biblioteci, kako bismo ih mi prosledili organizacijama koje se bave radom sa decom.

U četvrtak, 14. februara, na sam dan Darivanja knjiga, u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin” razmenjivaćemo knjige, gledati edukativne emisije, čitati, a gošća biblioteke biće Jasminka Petrović, dobitnica nagrade „Politikinog zabavnika” za najbolju knjigu za mlade u 2017. godini, koja će sa tinejdžerima razovarati o svojoj knjizi Sve je u redu.

Internacionalni Dan darivanja knjiga je 100% volonterska inicijativa, koja ima za cilj da podstakne entuzijazam dece za čitanje knjiga, kao i da omogući da što veći broj dece dođe do knjige.

Podaci govore da mnoga deca u zemljama u razvoju nemaju svoju sopstvenu knjigu.

  • U Ujedinjenom Kraljevstvu, jedno od troje dece nema svoju sopstvenu knjigu.
  • U Sjedinjenim Državama, dvoje od troje dece žive u siromaštvu i nemaju sopstvenu knjigu.

Internacionalni Dan darivanja knjiga ustanovljen je 2012. godine i danas ga obeležavaju mnoge države i gradovi širom sveta: Australija, Kanada, Južna Afrika, Francuska, Indija, Irska, Japan, Novi Zeland, Singapur, Filipini, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države, Nemačka, Nigerija, Nikaragva, Brazil, Egipat, Poljska, Grčka, Portugalija, Meksiko, Makedonija, Malavi, Mađarska, Malezija, Izrael, Danska, Tajland, Indonezija, Jordan, Kina, Portoriko, Bugarska, a zahvaljujući zrenjaninskoj Biblioteci, od ove godine i Srbija.