Zrenjanin- Južnokorejska kompanija Eseks, proizvođač emajliranih bakarnih žica, tokom marta trebalo bi da započne izgradnju proizvodnog pogona u Zrenjaninu. Vrednost investicije je 30 miliona evra, a planirano je zapošljavanje 200 radnika.

Ambasadoro Republike Koreje Ju Deđong i njegovi saradnici danas su prisustvovali radnom sastanku gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića sa saradnicima. Ambasador je potom obišao i industrijsku zonu “Jugoistok-Ečka” i lokaciju na kojoj će biti podignut pogon kompanije Eseks.

Ambasadoro Republike Koreje Ju Deđon

Ambasador Ju Deđong istako je da  Zrenjanin predstavlja veoma dobru lokaciju za investiranje, da raspolaže neophodnom infrastrukturom, saobraćajnim vezama, da ima kvalifikovanu radnu snagu i da nudi dobre podsticaje investitorima.

-Znam da je Zrenjanin u prošlosti bio izuzetno razvijen industrijski centar i to je još jedna dodatna prednost za strane investitore koji dolaze. Kompanija koja iz Južne Koreje dolazi u ovaj grad bavi se visokom tehnologijom i smatram da će to biti dodatni podsticaj i mogućnost za veliki napredak Zrenjanina. Konstatovali smo tokom razgovora da postoji još oblasti u kojima se može odvijati naša saradnja i da bi u narednom periodu moglo biti još kompanija koje bi ovde investirale- rekao je ambasador Južne Koreje u Srbiji Ju Deđong.

 

-Drago mi je što danas imamo priliku ne samo da najavimo neke moguće investicije, već da konkretno razgovaramo o početku izgradnje novog proizvodnog pogona u našoj industrijskoj zoni “Jugoistok”, a kako stvari stoje, već u martu ćemo polagati i kamen-temeljac za ovu korejsku fabriku, što je svakako dobra vest ne samo za Zrenjanin, već i za Srbiju. Razgovori s kompanijom ESEKS dugo su trajali, uspeli smo da se usaglasimo oko svih njihovih zahteva i više ništa ne stoji putu realizaciji ove investicije, u čemu nam je nesebičnu pomoć pružila i Vlada Republike Srbije. Naravno da smo danas iskoristili priliku da ispromovišemo našu industrijsku zonu, koju širimo na 550 hektara, što retko ko može da ponudi danas u Srbiji na jednom mestu, a u rezervi, praktično imamo još toliko zemljišta u gradskom vlasništvu i to je ono, između ostalog, što kvalifikuje Zrenjanin kao dobro mesto za investiranje- rekao je  gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i najavio mogućnost dolaska drugih investitora iz Južne Koreje.