Zrenjanin- Na području Policijske uprave u Zrenjaninu proteklog vikenda dogodilo se pet saobraćajnih nezgoda, od toga, tri sa povređenim licima i dve sa materijalnom štetom.

U ovim saobraćajnim nezgodama jedno lice je teže povređeno, a četiri lica su lakše povređena. Pričinjena materijalna šteta se procenjuje na oko 255.000 dinara.

Saobraćajne nezgode su se dogodile zbog: neprilagođene brzine kretanja vozilom – jedna, neustupanja prvenstva prolaza – dve, nepropisne radnje vozilom – jedna i nedržanja potrebnog odstojanja – jedna.

Zbog učinjenih saobraćajnih prekršaja, zahtevi za pokretanje prekršajnog postupaka su podneti protiv 31 učesnika u saobraćaju i izdata su 93 prekršajna naloga. Istovremeno, iz saobraćaja je isključeno 7 vozača, od toga, 1 vozač zbog upravljanja vozilom pre sticanja prava na upravljanje i 6 vozača zbog upravljanja vozilom pod uticajem alkohola, od kojih su 3 vozača zadržana u trajanju od 12 časova, jer je izmerena količina alkohola u organizmu prelazila granicu od 1,20 mg/ml alkohola u organizmu. Takođe, iz saobraćaja su isključena 3 vozila, od toga 1 vozilo zbog isteka važnosti registracione nalepnice i 2 vozila zbog tehničke neispravnosti vozila.

Imajući u vidu karakteristične vremenske prilike za ovo doba godine, odnosno vremenske uslove nepogodne za odvijanje saobraćaja u narednom periodu (magla, sneg, led, odnosno klizav kolovoz), a u cilju sprečavanja nastajanja saobraćajnih nezgoda i omogućavanje nesmetanog i bezbednog protoka saobraćaja, Odeljenje saobraćajne policije u Zrenjaninu podseća sve vozače, da prilagode brzinu kretanja vozila osobinama i stanju puta, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta, gustini saobraćaja i drugim saobraćajnim uslovima, tako da vozilo mogu blagovremeno da zaustave pred svakom preprekom, odnosno da vozilom upravljaju na način kojim ne ugrožavaju bezbednost saobraćaja, a pripadnici saobraćajne policije će pojačati kontrolu vozača i vozila, s tim da će posebnu pažnju usmeriti na kontrolu i sankcionisanje vozača koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i vozača koji ne poštuju ograničenje brzine kretanja.

Ujedno vas podsećamo da od 01. novembra do 01. aprila postoji obaveza posedovanja zimske opreme ukoliko se na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.