Zrenjanin- Povodom Svetskog dana turističkih vodiča u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u sredu, 21. februara 2018. godine, u 19 časova Udruženje turizmologa Zrenjanina organizuje predavanje pod nazivom “Kultura Maja na tlu Meksika” koje će održati Marija Savin. Ulaz je besplatan.

Svetski dan turističkih vodiča obeležava se još od 1990. godine na inicijativu Svetskog udruženja Društva turističkih vodiča, a Udruženje turizmologa Zrenjanina sa svojom Sekcijom turističkih vodiča od 2003. godine svakog februara obeležava ovaj dan (21.02.). U prethodnih petnaest godina tim povodom organizovani su obilasci gradskog jezgra, predavanja o Indiji, Kubi, Japanu, Rimu, Barseloni, Moskvi, Kritu, Toskani, Jerusalimu, Alžiru…

 

Na predavanju će biti reči o civilizaciji Maja na tlu Gvatemale, Belizea, Hondurasa i Meksika. Njihova kultura smatra se jednom od najbriljantnijih otkrivenih do sada. Koristili su dva kalendara, lunarni i solarni, otkrili nulu u matematici, u gradnju piramida uneli su broj dana u godini, prolećnu i jesenju ravnodnevicu, otkrili su drvo iz kojeg se dobija žvakaća guma, prvi su počeli da primenjuju u ishrani čokoladu i kakao. Prve naseobine stvorili su u Gvatemali, u prašumi Peten, potom u Belizeu i Hondurasu, i svoj civilizacijski put završili su u Meksiku na poluostrvu Jukatan, o čemu će biti najviše reči. Glavni grad Meksiko Siti, jedan je od najnaseljenijih gradova sveta, a publika će moći da čuje i razne legende i priče, propratićene fotografijama, sa posebnim osvrtom na uništenje kulture Maja od strane španskih osvajača.

 

Marija Savin je rođena u Novom Sadu. Diplomirala je 1965. godine na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu i iste godine odlazi u Beograd. Pored redovnog inžinjerskog posla bavila se i snimanjem filmova, fotografijom, učestvovala je na festivalima amaterskog filma, izložbama „Žene snimaju“, pisala za brojne časopise, najčešće putopisne reportaže (Bazar, Nada, Žena, Borba, Front, Politika, Ilustrovana Politika, Politikin Magazin, Praktika). Dugogodišnji je saradnik Radio Beograda (Zabavnik, Kod dva bela goluba, Zvučna podneblja, Sa svih strana meridijana, Noć putovanja, Svetski putnik), kao i drugog programa Radio Beograda. Zapaženi su i njeni putopisni filmovi na programima televizije. Za zalaganje u turizmu (turistički vodič) i doprinosu razvoja turizma u našoj zemlji nagrađena je Zlatnom značkom Turističkog saveza Beograda. Dobitnik je brojnih nagrada na festivalima amaterskog i putopisnog filma. Marija Savin je objavila četiri knjige putopisa „Put ka Suncu“ (2003), „Persija – putovanje kroz istoriju“ (2004), koautorsko izdanje, „U dodiru s nebom“ (2007) i „Kuba – Tirkiz Kariba“ (2013).