Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas u Novom Sadu Godišnje priznanje u oblasti ravnopravnosti polova Stojanki Lekić, pokrajinskoj poslanici iz Zrenjanina.

Stojanka Lekić je dobila priznanje za aktivizam u formiranju Ženske parlamentarne mreže u Skupštini Vojvodine, aktivnosti na osnaživanju žena iz različitih društvenih grupa, kao i za uspostavljanje i promovisanje mehanizama rodne ravnopravnosti u lokalnim samoupravama.

Predsednica Saveta za ravnopravnost polova Mia Strajin, obrazlažući priznanje Lekićevoj, rekla je da je ona još 2013. godine bila jedna od inicijatorki osnivanja Ženske parlamentarne mreže u Skupštini AP Vojvodine i njena prva koordinatorka.
“Kao aktivistkinja ženskog pokreta učestvovala je u brojnim kampanjama iz oblasti ravnopravnosti polova, naročito u domenu političkog aktivizma žena, akcijama vezanim za sprečavanje nasilja u porodici, evropskim integracijama i položaju žena u tim procesima. Sarađuje sa parlamentarkama širom Evrope i u regionu, učestvovala je u izradi Ženske platforme za razvoj Srbije od 2014-2020. godine, pokazala izuzetno zalaganje u radu sa odbornicama lokalnih skupština u Vojvodini, s ciljem uspostavljanja lokalnih mehanizama rodne ravnopravnosti. Radi na motivisanju i osnaživanju žena u lokalnim zajednicama”, kazala je Mia Strajin.

Obraćajući se prisutnima u holu Pokrajinske vlade, pokrajinski premijer istakao je da reč ravnopravnost isključuje bilo kakvu vrstu diskriminacije, nipodaštavanja ili manjeg vrednovanja bilo koga i po bilo kojoj osnovi. Samim tim, ta reč mora da bude i jeste jedno od glavnih utemeljenja razumnog ljudskog bića i svakog naprednog i demokratskog društva, naglasio je Mirović.
„To se, više od svega drugog, odnosi na ravnopravnost polova koja je naše ne samo deklarativno, već iskreno i trajno opredeljenje. Suština tog opredeljenja jeste zalaganje za apsolutnu jednakost i ravnopravnost žena i muškaraca u svim oblastima društvenog života i obezbeđivanje istih mogućnosti da i žene i muškarci daju doprinos kulturnom, političkom, ekonomskom, socijalnom i svakom drugom napretku naše zajednice“, rekao je on i dodao da za tako nešto nisu dovoljne samo reči ili donošenje odgovarajućih propisa ili formiranje institucija, već da je neophodno svakodnevno delovanje svakog od nas, naročito u borbi protiv svih vrsta diskriminacije ili nasilja nad ženama kojih još uvek nije lišeno sasvim ni društvo u kojem mi živimo.

Podsetio je i na činjenicu koju mnogi ne znaju, da je među delegatima Velike narodne skupštine održane u Novom Sadu 25. novembra 1918, na kojoj je doneta istorijska odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji, bilo i sedam žena.
„Pravo glasa za žene bilo je tada potpuno nepoznato, ne samo kod nas, a te žene vodile su borbu za političku i svaku drugu emancipaciju. Zato ćemo i ovu stogodišnjicu obeležavati i kroz taj važan i plemenit segment, kao putokaz naših predaka, ne samo samo nama nego i generacijama koje dolaze“, zaključio je Igor Mirović i poručio Stojanki Lekić da istraje u borbi za rodnu ravnopravnost, u kojoj ćemo joj, kako je rekao, svi biti njeni saborci.

Zahvaljujući na ukazanom priznanju, laureatkinja nagrade je izrazila zadovoljstvo što su je za priznanje nominovali upravo oni s kojima je sarađivala u prethodnih pet-šest godina – nevladine organizacije, udruženja, lokalni mehanizmi, komisije i saveti, odborničke mreže, koleginice i kolege poslanici.
„Veliko je zadovoljstvo što je Savet prepoznao upravo moj rad i trud u prethodnom periodu i što je u izuzetnoj konkurenciji baš meni dodelio ovu nagradu. Kao što predstavlja zadovoljstvo, ovo priznanje i obavezuje, da ga opravdate i nastavite da radite. Ova tema, moram da kažem, nije uvek dobrodošla i nije lako baviti se rodnom ravnopravnošću, mnogi misle da se radi o nekom „ženskom pitanju“, što nikako nije tako. Ali upravo to je izazov da se bavim tom temom i obećavam da ću u budućnosti i dalje raditi na unapređenju položaja žena i na rodnoj ravnopravnosti“, poručila je Stojanka Lekić na današnjoj svečanosti u Novom Sadu.

Izvor: zrenjanin.rs