Zrenjanin- U Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ održan je završni susret pod nazivom „Pogled kroz bibliotečki dvogled“ koji je bio još jedna zajednička aktivnost Predškolske ustanove Zrenjanin i biblioteke.

 

Nakon uspešne saradnje na projektu „Vrtići bez granica 3“,  direktor Predškolske ustanove Zrenjanin, Vladimir Petrović i direktor biblioteke, Milan Bjelogrlić, potpisali su sporazum o saradnji na budućim projektima, a Predškolska ustanova donirala je biblioteci opremu namenjenu Dečjem odeljenju. Deca iz vrtića „Maslačak“, „Sunčica“ i „Poletarac“ koja su obuhvaćena projektom „Vrtići bez granica 3“ prisustvovala su programu i slušala odabrane priče za decu koje su im čitali vaspitači i bibliotekari.

 

Jelena Đorđević Perc, bibliotekar-stručni saradnik za odnose s javnošću ovom prilikom je istakla da Predškolska ustanova Zrenjanin i gradska biblioteka veoma uspešno sarađuju dugi niz godina.

 

“Zajednički realizujemo manifestaciju “Mala Čitalačka značka”, kviz u okviru Dečje nedelje pod nazivom “Šta znaš o bajkama”, obeležavamo Međunarodni dan maternjeg jezika, a uz zajedničku koordinaciju, početkom svake školske godine svi predškolci zrenjaninskih vrtića kolektivno posećuju biblioteku i dobijaju na poklon članske kartice. Zaista nam je velika čast što smo, zahvaljujući Predškolskoj ustanovi, imali prilike da budemo deo jednog ovako važnog projekta kakav jesu “Vrtići bez granica 3” i da kroz angažman bibliotekara, vaspitača i saradnika na još jednom, novom planu, ralizujemo kvalitetne programe, učimo sa decom i od dece”.

 

Tatjana Lojović, zamenica direktora Predškolske ustanove ovom prilikom izjavila je da je u maju 2017. godine potpisan sporazum o saradnji između Grada Zrenjanina i Predškolske ustanove Zrenjanin sa Centrom za interaktivnu pedagogiju, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i UNICEF-om o organizaciji projekta “Vrtići bez granica 3”.

 

“Septembra meseca u Gradskoj biblioteci realizovali smo drugi kratak program u okviru ovog projekta, pod nazivom “Pogled kroz bibliotečki dvogled”. Deca su dolazila dva puta nedeljno u biblioteku po dva sata i zajedno sa bibliotekarima i našim vaspitačima realizovali radionioce za decu. Mi smo i do sada  sarađivali sa bibliotekom, a prvi put u okviru projekta “Vrtići bez granica”. Izuzetno smo srećni i zadovoljni saradnjom i, naravno, želimo da je nastavimo i radimo na osmišljavanju nekih novih programa i aktivnosti” zaključila je Lojović.

 

Podsetimo,  program koji se dva puta nedeljno u septembru odvijao u biblioteci imao je obuhvatni naziv “Pogled kroz bibliotečki dvogled” i sastojao se od osam radionica koje su za ovu priliku osmislili bibliotekari i saradnici biblioteke, uz angažman vaspitača. Radionice su bile prilagođene uzrastu dece i njihovim interesovanjima:

·         Uvodni susret i upis u biblioteku: Let, let, bubamaro,

·         Papirno pozorište Jovana Carana: Tri praseta,

·         Žabice- iskakalice,

·         Životinje – naši drugari, samo malo drugačiji,

·         Upoznaj ljudsko telo

·         slonu i bontonu

·         Pozorišna predstava Kluba za stara i odrasla lica “Crvenkapa” – ginjol lutke

·         Šta smo videli kroz bibliotečki dvogled: sumiranje prethodnih radionica, predstava i druženje.

 

 

Ponovno okupljanje u biblioteci dece koja su uključena u ovaj program, predstavnika Predškolske ustanove i bibliotekara ujedno jeste i bila prilika da se sagledaju rezultati zajedničkog rada i dogovore novi susreti.