Zrenjanin- U okviru vizuelnog programa Kulturnog centra Zrenjanina organizuje se izložba pod nazivom „Pejzaž – Fragmenti i teksture“ umetnice Tatjane Marticki. Autorka u svojim radovima u okviru date likovne celine istražuje motive iz prirode, iskazuje ih i predstavlja sopstveno viđenje u formi slike, instalacije i umetničke knjige.

Kako se navodi, koncepcija radova je zasnovana na selekciji i prikupljanju različitih biljnih plodova, kao i upotrebi materijala prirodnog porekla, koji daljom umetničkom intervencijom formiraju apstrahovane strukture prigušenog kolorita i naglašenih taktilnih kvaliteta, asocirajući na mikro prikaze zemljinog tla. Pored formalnog poigravanja teksturalnim kvalitetima različitih materijala, realizovana dela predstavljaju i jedno autorkino lično propitivanje sopstvenog položaja u kontekstu saživota čoveka i prirode i posledica narušavanja te ravnoteže. Izložbu čine 13 slika, 1 instalacija i 1 eksponat u vidu knjige. Tatjana Marticki do sada je imala tri samostalne i učestvovala je na 28 selektovanih grupnih izložbi.

Zrenjaninska izložba pod nazivom «Pejzaž – Fragmenti i teksture» biće otvorena u Kulturnom centru Zrenjanina od četvrtka, 16. juna do utorka, 5. jula. Svečano otvaranje postavke, autorkino obraćanje i razgovor sa publikom zakazan/o je u četvrtak, 16. juna u 19 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra. Program otvaranja publika će moći da prati i uživo, na Fejsbuk strani KCZR.

Tatjana Marticki, rođena 1996. godine u Novom Sadu. Osnovne akademske studije, modul Grafika, završila 2019. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Anice Radošević Babić, a master akademske studije završila je 2021. godine na istom modulu. Od 2020. godine je član SULUV-a. Do sada je svoj rad prikazala na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je u više projekata i radionica, kao i na nekoliko likovnih kolonija (Smederevo, Bogdanci u Severnoj Makedoniji). Dobitnica je nekoliko nagrada i pohvala za svoj rad od kojih se izdvajaju «Srebrna igla» – XV Međunarodnog grafičkog bijenala „Suva igla“ – Užice (2021), Godišnja nagrada departmana likovnih umetnosti za najuspešniji umetnički rad iz umetničke discipline – grafika, Akademija umetnosti u Novom Sadu (2019), i Pohvala XIV Međunarodnog grafičkog bijenala – «Suva igla» u Užicu (2019). Dobitnica je Nagrade iz zadužbinskih fondova Matice srpske za najbolje đake i studente završnih godina škola i fakulteta (2020).