Baciće se tako neki lik
kamenom i na tvoj spomenik.

                        Đorđe Balašević

Politika- Stigao je aber iz Zrenjanina, da neki bezumni ljudi hoće da promene ime „svoga” grada. Ime koje on sa ponosom nosi već 72 godine. Zrenjanin je upisan u istoriju bivše Jugoslavije, Srbije i Vojvodine, ali i Evrope i sveta, zahvaljujući uspesima svojih radnika, kulturnih poslenika, naučnika, te posebno sportista.

Takav Zrenjanin su stvarali i činili ga jednim od najboljih mesta za život na našem podneblju, generacije koje su se tu rodile, školovale, živele i stvarale život dostojan čoveka. Rame uz rame su ga stvarali Srbi, Mađari, Hrvati, Rumuni, Romi, Slovaci, Jugosloveni, i mnogi drugi, kao i što je to kroz istoriju krasilo i mnoga mesta Banata i Vojvodine. Došli su u Zrenjanin sa svih strana, da bi tu, u srcu Banata stvorili jedinstveni grad – Zrenjanin. Bili su ponosni na svoja dostignuća, kao i na to da im se grad zove po jednom od naših najvećih heroja iz perioda II svetskog rata, Narodnooslobodilačke borbe, rata protiv najvećeg zla u istoriji čovečanstva – fašizma i nacionalsocijalizma. U toj borbi, Žarko Zrenjanin je junački pao. Da li je moguće dati više od života da bi buduće generacije živele u miru i slobodi? Prethodne gereracije su to znale ceniti – zato su svom gradu dali ime Zrenjanin. Čuvale su tako uspomenu na vremena kada je teško bilo biti čovek, na heroja ravnice – Žarka Zrenjanina.

-Danas imamo ljude koji falsifikuju istoriju, ponižavaju je, uneređuju se po njoj! Kako drugačije tumačiti zapenušene indiviue, naoružane mržnjom, bahatošću i osionošću, koje rehabilituju omražene ličnosti iz istorije, zavađaju ljude, varaju građane, kradu budućnost. Takvi nam ne daju da kročimo napred, oni pišu istoriju unazad. Takvi svojim akcijama ponovo ubijaju Žarka Zrenjanina! Ne bore se oni za nekoga, oni uništavaju ono što je još uvek najbolje u ovom društvu – njegovi antifašistički koreni! Negiranje tekovina antifašizma, negira se demokratsko biće Srbije i Vojvodine, to mora da bude jasno. Zato mi, antifašisti Vojvodine, još jednom kažemo, dalje ruke od Zrenjanina- rekao je predsednik Saveza antifašista Vojvodine prof. dr Duško Radosavljević.

Smrt fašizmu – sloboda narodu!